Kiska a Paška hovorili o ústavných sudcoch, na riešenie si počkajú

NETKY.SK • 18 September 2014, 15:39 • 2 min
Kiska a Paška hovorili o ústavných sudcoch, na riešenie si počkajú

BRATISLAVA - Otázka vyriešenia dvoch chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa odsúva na čas, kým ÚS nerozhodne o sťažnostiach piatich prezidentom odmietnutých kandidátov. Povedal to dnes novinárom predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý o tejto téme hovoril s prezidentom Andrejom Kiskom v stredu (17.9.).

slovakia

left justify in out

"Piati nevymenovaní kandidáti podali individuálne sťažnosti. Teda musíme teraz čakať a potom, ako bude vyjadrenie ÚS ku všetkým piatim sťažnostiam, budeme konať. Ak ÚS nespochybniteľne povie, že konanie prezidenta bolo legitímne, vypíšem okamžite nové voľby v NR SR," dodal Paška.

 

Ústavný súd má momentálne o dvoch sudcov menej. Prezident totiž odmietol vymenovať väčšinu z kandidátov, ktorých zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Vymenoval len jedného - Janu Baricovú. Zo šestice ponúknutých kandidátov mal vybrať troch. U ostatných však prezident nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo". Kiska pripomenul, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru aj odporúčaní právnických autorít.

 

Kiska chcel, aby Paška vyhlásil novú voľbu. Predseda parlamentu to neurobil, podľa neho nie je možná. Trval na tom, že prezident si nesplnil svoju ústavnú povinnosť a je presvedčený, že Národná rada SR nepochybila. "Národná rada splnila všetky náležitosti ústavy. Riadnym spôsobom v tajných voľbách za splnenia všetkých kritérií, čo nikto nikdy nenamietal a nenapadol, dala prezidentovi možnosť naplniť jeho mocenský rozmer, teda vybrať slobodne troch sudcov," uviedol pred časom Paška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona