Kiska a Juncker: EÚ nie je problémom, ale riešením problémov

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 18:49 • 2 min
Kiska a Juncker: EÚ nie je problémom, ale riešením problémov

BRUSEL - Historicky prvá návšteva prezidenta SR Andreja Kisku v inštitúciách EÚ začala dnes poobede stretnutím s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

slovakia

left justify in out

Prioritou rokovaní oboch lídrov boli témy spojené s budúcim smerovaním EÚ, postavením Slovenska v únii a tiež ekonomické otázky, ktoré sa priamo dotýkajú záujmov SR. 
     

Prezident SR ocenil, že v rámci svojej návštevy Bruselu má možnosť rokovať so všetkými troma najvyššími predstaviteľmi EÚ a vymeniť s nimi názory ohľadom priorít, kam by únia mala smerovať.
     

Kiska pripomenul, že príbeh slovenského členstva v EÚ a v eurozóne je dobrým príbehom, ktorý pomohol nabrať našej krajine dobrý smer a naštartovať našu ekonomiku.
     

"Som rád, že aj predseda komisie Juncker skonštatoval, že jeho osobný boj, aby sa aj Slovensko stalo členom EÚ, je úspešný príbeh," uviedol Kiska.
     

SR podľa neho dostane na budúci rok historickú šancu byť predsedníckou krajinou Rady EÚ, čiže predsedať vyše 500 miliónom Európanov, o čom Slováci v minulosti nemohli ani snívať. Predsedníctvo v EÚ však podľa jeho slov bude najmä o zodpovednosti.
     

"Mnohí politici dnes radi kritizujú EÚ. Spolu s Junckerom sme vyjadrili, že to nie je správne, lebo Európska únia nie je problém ale naopak, je riešením problémov," upozornil Kiska. 
     

Preto je - ako uviedol - úlohou zodpovedných lídrov, aby EÚ správne reprezentovali a ukázali smer, ktorým treba ísť. Podľa jeho slov je únia veľmoc, ktorej však niekedy ako keby chýbalo sebavedomie. Európska dvadsaťosmička preto musí mať dobre mienenú snahu "predať sa" a ukázať svoju silu, ktorá je v jednote jej členov, domnieva sa Kiska. 
     

Na otázku TASR, do akej miery jeho návštevy v hlavných inštitúciách EÚ prekračujú povinný zdvorilostný rámec, prezident SR uviedol, že nejde iba o zdvorilostné návštevy.
     

"Takéto návštevy sú ďaleko od zdvorilostných rámcov. Diskutovali sme s Junckerom o čerpaní eurofondov a konkrétnou témou bola Ukrajina, kde sme hovorili o tom, ako by EÚ mohla a mala pristupovať k reformám na Ukrajine," zdôraznil Kiska. 
     

V tejto súvislosti pripomenul, že spolu so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom a vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivanom Korčokom so šéfom európskej exekutívy otvorene hovorili o tom, ako môže EÚ pomôcť Slovensku pri dočerpaní nevyužitých eurofondov. Na tento rok, podľa jeho slov, nám hrozí, že prídeme o vyše miliardy eur z európskych zdrojov, aj preto je snaha riešiť túto situáciu na najvyššej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona