Kirgizský súd potvrdil doživotie pre aktivistu a novinára, ten hrozí hladovkou

NETKY.SK • 24 Január 2017, 09:08 • 2 min
Kirgizský súd potvrdil doživotie pre aktivistu a novinára, ten hrozí hladovkou

BIŠKEK - Kirgizský súd ponechal dnes v platnosti trest doživotného väzenia pre novinára uzbeckej národnosti, ktorého prípad svojho času upútal pozornosť medzinárodného spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Azimžana Askarova v roku 2010 odsúdili za podnecovanie etnickej neznášanlivosti. Jeho kauza súvisela s národnostnými nepokojmi, ktoré sa na juhu Kirgizska odohrali v roku 2010. O život pri nich prišlo viac ako 450 ľudí, väčšinou etnických Uzbekov.

 

Askarovov prípad sa vlani dostal na preskúmanie kirgizským súdnym inštanciám po tom, ako Výbor OSN pre ľudské práva začal naliehať na Kirgizsko, aby ho prepustilo. Svoju žiadosť výbor OSN zdôvodnil svojimi zisteniami, že bol svojvoľne zadržiavaný, mučený a bolo mu odmietnuté právo na spravodlivý proces.

 

Kirgizský súd však dnes Askarova znova uznal za vinného. Proti tomuto rozhodnutiu sa môže odvolať na najvyšší súd krajiny. Askar dnes na súde kričal, že na protest proti rozhodnutiu súdu vyhlási hladovku.

 

Novinár a aktivista vo svojej rodnej provincii Bazar-Korgon na juhozápade Kirgizska upozorňoval na prípady priznania mučením, nespravodlivé obvinenia, náhle úmrtia zadržovaných vo väzbe a pohlavné zneužívanie.

 

V mnohých prípadoch sa mu podarilo iniciovať nové vyšetrovanie, ktoré viedlo k potrestaniu alebo odvolaniu policajných dôstojníkov a vyšetrovateľov.

 

Tieto jeho aktivity však kirgizský režim potrestal tak, že ho zatkol a odsúdil na doživotie - a to bezprostredne po nepokojoch, ktorými v júni 2010 vyvrcholil dlhoročný národnostný konflikt medzi Kirgizmi a Uzbekmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies