Kirgizský prezident chce po americkej leteckej základni zrušiť aj ruskú

NETKY.SK • 27 Február 2012, 11:48 • 2 min
Kirgizský prezident chce po americkej leteckej základni zrušiť aj ruskú

Kirgizský prezident chce po americkej leteckej základni zrušiť aj ruskú - Politika Kirgizský prezident Almazbek Atambajev vyzval na zatvorenie ruskej leteckej základne v Kirgizsku s odôvodnením, že ani Moskva ani Biškek základňu Kant nepotrebujú. Atambaje

slovakia

left justify in out

img

Kirgizský prezident Almazbek Atambajev vyzval na zatvorenie ruskej leteckej základne v Kirgizsku s odôvodnením, že ani Moskva ani Biškek základňu Kant nepotrebujú.
      Atambajev, ktorý je prezidentom od vlaňajšieho decembra, sa v rozhovore pre ruský denník Kommersant posťažoval, že za základňu Kant, ktorá podľa neho slúži len na "predvádzanie sa ruských generálov", neplatí Moskva už štyri roky nájomné.
      "Mnoho podmienok nie je dodržiavaných. Hlavnou výčitkou však zostáva, že nájomné sa musí platiť," uviedol Atambajev s tým, že ďalšou z neplnených podmienok zmluvy je výcvik kirgizských pilotov.
      "Som presvedčený, že ruská vláda o skutočnej situácii nič netuší. Bol som pri ruskom prezidentovi, keď nariadil ministrovi obrany, aby splatiť všetky podlžnosti," konštatoval podľa dnešnej správy agentúry RIA Novosti kirgizský prezident.
      Podľa neho je suma, ktorú by mali platiť za základňu Rusi, len "omrvinkou" z toho, čo platia Američania za leteckú základňu Manas v Kirgizsku.
      Atambajev po víťazstve vo voľbách ohlásil zámer zatvoriť základňu Manas pri Biškeku v roku 2014. Minulý týždeň opätovne vyhlásil, že v tom istom kalendárnom termíne trvá na úplnom stiahnutí amerických vojakov z leteckej základne. 
      Leteckú základňu Manas neďaleko Biškeku využívajú Spojené štáty od roku 2001 ako hlavné logistické centrum pre vojenské operácie v Afganistane.
      V dnešnom rozhovore Atambajev odmietol špekulácie, že chce vyhnať ruských vojakov zo základne Kant, aby sa tam potom za výhodnejších podmienok presťahovali americké jednotky. Rusi sú na základni od roku 2003.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona