Kirgizsko ponúka Rusku, aby si ponechalo základne na jeho území ďalších 49 rokov

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:14 • 2 min
Kirgizsko ponúka Rusku, aby si ponechalo základne na jeho území ďalších 49 rokov

Kirgizsko ponúka Rusku, aby si ponechalo základne na jeho území ďalších 49 rokov

slovakia

left justify in out

img

Kirgizská dočasná vláda ponúkla Rusku, aby si ponechalo svoje vojenské základne na území tejto stredoázijskej bývalej sovietskej republiky ďalších 49 rokov. Píšu o tom dnes noviny Kommersant.
      Výmenou za to však Biškek nepožaduje od Moskvy peniaze, ale zbrane. Ponuka nasleduje iba tri mesiace po tom, ako pri etnických zrážkach v Kirgizsku zahynulo 2000 ľudí.
      Kirgizský minister obrany Abibilla Kudajberdijev navrhol túto možnosť na pondelňajšom rokovaní so svojím ruským kolegom Anatolijom Serďukovom v Moskve, uvádza Kommersant.
      Kudajberdijev tiež navrhol, aby Moskva zlúčila svojich existujúcich päť základní do jednej. Podľa Kommersantu však na stretnutí neboli dosiahnuté žiadne dohody.
      Situácia v krajine je pred parlamentnými voľbami, naplánovanými na 10. októbra, mimoriadne napätá. V júni došlo v stredoázijskej republike ku krvavým zrážkam medzi Kirgizmi a Uzbekmi.
      Dočasná vláda v Biškeku, ktorá sa snaží o stabilizáciu krajiny, sa usiluje o uzatvorenie dohody, Moskva však stále váha, píše Kommersant.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies