Kino Lumiere ponúkne niekoľko filmov pred distribučnou premiérou

NETKY.SK • 22 November 2016, 18:17 • 2 min
Kino Lumiere ponúkne niekoľko filmov pred distribučnou premiérou

BRATISLAVA – V bratislavskom Kine Lumiere budú v dňoch 25. až 27. novembra premietať niekoľko snímok, ktorých slovenská distribučná premiéra je naplánovaná až na budúci rok. Stane sa tak v rámci verejnosti prístupnej časti Programovacieho semináru zástupcov filmových klubov registrovaných v Asociácii slovenských filmových klubov (ASFK).

slovakia

left justify in out

V piatok si návštevníci budú môcť pozrieť animovaný film bez slov Červená korytnačka (2016) Michaela Dudok de Wita, ktorý si tento rok odniesol Zvláštnu cenu poroty v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes a na konte má už aj nomináciu na Európsku filmovú cenu 2016 v kategórii Európsky animovaný celovečerný film. Nesledovať bude švédska snímka Muž menom Ove (2015) Hannesa Holma podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna, ktorá bude tiež bojovať v decembri o Európske filmové ceny, a to v kategóriách Európska komédia a Európsky herec.


Piatkový večer bude patriť najnovšiemu filmu Jima Jarmuscha Paterson a novinke kanadského režiséra Xaviera Dolana Je to len koniec sveta (2016), ktorý získal tento rok v Cannes Veľkú cenu poroty a Cenu ekumenickej poroty.


Sobota ponúkne dramédiu Paradise Trips (2015) Rafa Reyntjensa a nasledovať bude maďarská dráma Szabolcsa Hajdu Rodinné šťastie (2016), ktorá získala hlavnú cenu na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. Večer sa bude niesť v slávnostnej atmosfére, keďže pri príležitosti narodenín laureáta Výročnej ceny ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu Dušana Trančíka premietnu jeho film Víťaz (1978) aj s krátkym predfilmom Fotografovanie obyvateľov domu (1968). Sobotu uzavrie detektívna komédia Ospalá zátoka (2016) Bruna Dumonta.


Seminár ukončí nedeľná projekcia animovanej rozprávky Až na severný pól (2015) Rémiho Chayé. "Programovací seminár ponúka zástupcom filmových klubov vzhliadnuť niektoré z pripravovaných filmov vopred, aby sa mohli rozhodnúť, ako film v budúcnosti naprogramujú a akú kampaň je možné im pripraviť. Keďže projekcie sú na tomto seminári verejné, snažili sme sa vybrať tie najsilnejšie tituly, ktoré už máme k dispozícií, aby sme uspokojili našich fanúšikov, ktorí sa po mnohých z nich už teraz dopytujú," povedala o prehliadke vedúca kancelárie ASFK Silvia Dubecká.


Hlavným cieľom podujatia, ktoré sa uskutočňuje dvakrát do roka, je sprostredkovanie stretnutia klubistov z celého Slovenska, počas ktorého si môžu vymeniť skúsenosti, diskutovať, vzdelávať sa v oblasti kinematografie a pozrieť si pripravované filmové novinky.


Hlavnú časť seminára tvoria odborné prednášky, pravidelne býva súčasťou aj valné zhromaždenie ASFK a tentoraz budú mať účastníci aj možnosť pozrieť si digitalizačné pracovisko Slovenského filmového ústavu s odborným sprievodom. ASFK organizuje tieto semináre od roku 1993, pričom ide o jedinú kontinuálne edukačnú aktivitu tohto druhu na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies