Kimove testovanie jadrových zbraní sme cítili až na Slovensku

NETKY.SK • 6 September 2017, 09:42 • 2 min
Kimove testovanie jadrových zbraní sme cítili až na Slovensku

BRATISLAVA - Nedávny nukleárny test v Severnej Kórei spôsobil na Slovensku seizmické vlny. Informuje o tom Slovenská akadémia vied (SAV) na svojom webe.

slovakia

left justify in out

O sile tejto jadrovej skúšky má svedčiť aj živý seizmogram zo stanice Kolonické sedlo z tretieho septembra. "Seizmické vlny boli na Ústave vied o Zemi SAV následne interpretované, analýza stanovila veľkosť explózie zodpovedajúcej zemetraseniu s magnitúdom 6,5," píšu vedci. Ústav vied zaznamenal seizmické vlny o 03.41 h UTC (koordinovaného svetového času), test mal byť v Severnej Kórei vykonaný o 12.20 h miestneho času (03.20 UTC).

 

Severná Kórea mala v nedeľu (3.9.) uskutočniť úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa tamojšej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Výbuch mal mať silu 50 kiloton trinitrotoluénu, uvádzajú juhokórejské armádne zdroje. Bol to šiesty a doteraz najmohutnejší jadrový test KĽDR od roku 2006.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies