Kim pohrozil použitím jadrových zbraní voči USA a Južnej Kórei

NETKY.SK • 28 Júl 2022, 07:13 • 2 min
Kim pohrozil použitím jadrových zbraní voči USA a Južnej Kórei

PCHJONGJANG – Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že v prípadnom konflikte so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou je pripravený použiť i jadrové zbrane. Jeho vyjadrenie vo štvrtok zverejnili severokórejské štátne médiá, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

„Naše ozbrojené sily sú plne pripravené reagovať na akúkoľvek krízu; a odstrašujúci jadrový arzenál našej krajiny je taktiež pripravený zmobilizovať svoju absolútnu silu – poctivo, presne a rýchlo – v súlade so svojím poslaním,“ vyhlásil Kim v prejave k vojnovým veteránom, prednesenom pri príležitosti 69. výročia ukončenia kórejskej vojny.

 

      

Obvinil pritom USA a Južnú Kóreu, že svojou nepriateľskou politikou, démonizáciou KĽDR a spoločnými vojenskými cvičeniami dostávajú Kórejský polostrov na pokraj vojny. Nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola označil Kim za „konfrontačného maniaka“ a jeho vládu za spolok „gangstrov“. Jun Sok-jol od svojho májového nástupu do funkcie posilňuje vojenské spojenectvo s USA. Zaujal čo najtvrdší kurz voči Pchojongjangu a jeho jadrovému programu, pričom pripúšťa aj možnosť preventívnych úderov v prípade bezprostrednej hrozby útoku zo strany Severnej Kórey.  

 

Kim varoval, že akýkoľvek vojenský úder voči Severnej Kórei by bol „nebezpečným samovražedným činom“, ktorý by sa skončil úplným zničením Jun Sok-jolovej vlády i armády.

 

 

Podľa agentúry AP mala Kimova tvrdá rétorika posilniť vnútornú jednotu severokórejského štátu, ktorý zápasí s ekonomickými ťažkosťami vyvolanými koronavírusovou pandémiou, dôsledkami amerických sankcií a zlého riadenia krajiny.

 

Možno vás zaujme: Americký prezident Joe Biden kritizuje svojho predchodcu Donalda Trumpa

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies