Kim Čong-il rokoval s čínskym vyslancom o situácii na Kórejskom polostrove

NETKY.SK • 9 December 2010, 11:59 • 2 min
Kim Čong-il rokoval s čínskym vyslancom o situácii na Kórejskom polostrove

Kim Čong-il rokoval s čínskym vyslancom o situácii na Kórejskom polostrove

slovakia

left justify in out

img

Severokórejský vodca Kim Čong-il absolvoval "hĺbkové rozhovory" s popredným čínskym vyslancom o situácii na Kórejskom polostrove. Informovala o tom dnes čínska tlačová agentúra Sinchua, podľa ktorej sa rokovania skončili dosiahnutím konsenzu.
      "Obe strany dospeli po obsiahlych a otvorených rozhovoroch k zhode v otázkach bilaterálnych vzťahov a situácie na Kórejskom polostrove," uvádza sa v správe agentúry Sinchua.
      Čínsky štátny radca Taj Ping-kuo pricestoval do Pchjongjangu v stredu a okrem Kima sa stretol aj so severokórejským vicepremiérom Kang Sok-džuom.
      Pred dvoma týždňami KĽDR podnikla prekvapivý delostrelecký útok na juhokórejský ostrov Jonpchjong v blízkosti spornej námornej hranice, pri ktorom zahynuli dvaja juhokórejskí námorníci a rovnaký počet civilistov.
      Čínsky prezident Chu Ťin-tchao v pondelkovom telefonickom rozhovore s americkým kolegom Barackom Obamom vyjadril znepokojenie nad "krehkou" bezpečnostnou situáciou na Kórejskom polostrove. Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Pchjongjang aj Soul na zdržanlivosť a uvážlivý prístup.
      Najvyšší vojenský predstaviteľ USA admirál Mike Mullen dnes kritizoval Čínu, že toleruje "bezohľadné správanie" KĽDR. Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mullenove obvinenia odmietla a zdôraznila, že kórejskú otázku nevyriešia vojenské hrozby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies