Kim nariadil, aby prvé lyžiarske stredisko v KĽDR fungovalo už túto zimu

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 10:45 • 2 min
Kim nariadil, aby prvé lyžiarske stredisko v KĽDR fungovalo už túto zimu

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil v týchto dňoch prvý lyžiarsky komplex, ktorý armáda buduje na východe krajiny. Po inšpekcii nariadil, aby práce na výstavbe vysokohorského lyžiarskeho strediska napredovali tak, aby mohlo byť otvorené už v tejto zimnej sezóne. Informovala o tom tlačová agentúra KCNA.

slovakia

left justify in out

Budúce lyžiarske stredisko sa nachádza v blízkosti hlavnej cesty vedúcej z Pchjongjangu do Wonsanu. V lyžiarskom komplexe má byť podľa plánov hotel, heliport, požičovňa lyží a iných zimných športových potrieb a lanovka.

Náhorná plošina Masiktong, kde komplex - údajne porovnateľný s najlepšími svetovými strediskami - vzniká, sa nachádza v nadmorskej výške 1300 metrov na ploche niekoľkých stoviek tisíc metrov štvorcových. Celková dĺžka zjazdoviek by mala byť 110 kilometrov a ich šírka sa pohybuje od 40 do 120 metrov. 

Kim počas návštevy vysoko ocenil postup stavebných prác a podľa KCNA navrhol vybudovať ešte drenážny systém a zazeleniť celú oblasť. Okrem toho zdôraznil nevyhnutnosť začať v krajine s výrobou lyží a ďalších potrieb na zimné športy.

Juhokórejská tlačová agentúra Kjódó citovala juhokórejského podnikateľa Pak Sang-kwona, ktorý v januári uviedol, že Kim Čong-un osobne nariadil výstavbu lyžiarskeho strediska. 

Podnikateľ dodal, že KĽDR v závislosti od záujmu o toto lyžiarske stredisko pristúpi aj k budovaniu ďalších. Podľa jeho slov severokórejské vedenie chce Wonsan zmeniť na turistické oblasť, keďže mesto je už teraz známe svojimi plážami. Po vybudovaní lyžiarskeho strediska v blízkosti ho turisti budú navštevovať po celý rok. Pak Sang-kwon spresnil, že lietadlá s turistami by mohlo prijímať neďaleké vojenské letisko.

V poslednom čase severokórejské vedenie podporuje zimné športy. Nedávno znova zdôraznilo potrebu vypracovať koncepciu severokórejského štýlu v krasokorčuľovaní, aby sa športovci z KĽDR mohli zúčastňovať na medzinárodných súťažiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona