Kim Čong-un vyhlásil víťazstvo nad covidom, jeho sestra prezradila pravdu

NETKY.SK • 11 August 2022, 6:59 • 2 min
Kim Čong-un vyhlásil víťazstvo nad covidom, jeho sestra prezradila pravdu

SOUL – Oznámila to vo štvrtok juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v Pchjongjangu. Krátko po tom jeho vplyvná sestra priznala, že Kim ochorel a dostal vysokú horúčku.

slovakia

left justify in out

Kimove slová zazneli na stredajšom celonárodnom zasadnutí zdravotníckych pracovníkov a expertov venovanom boju proti šíreniu ochorenia COVID-19 na území Severnej Kórey. „(Vodca) oficiálne vyhlásil víťazstvo v rámci krízovej protiepidemickej kampane zameranej na vyhubenie koronavírusu, ktorý prenikol na naše územie, a na ochranu životov a zdravia ľudu," uvádza sa vo vyhlásení severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA.

 

 

      

Po ukončení Kimovho prejavu prepukli nadšené ovácie, pričom účastníci zasadnutia „si v slzách pripomínali (vodcove) hrdinské činy a oddanú službu ľudu, vďaka ktorým sa dosiahlo toto žiarivé víťazstvo, ktoré sa zapíše do histórie," uvádza KCNA. Komunistický režim v Pchjongjangu oficiálne priznal prvý prípad nákazy koronavírusom 12. mája 2022, teda viac než dva roky od začiatku globálnej pandémie. Kim následne vyhlásil celoštátny stav núdze a lockdown, pričom odmietol viaceré ponuky medzinárodného spoločenstva na pomoc v boji proti rozsiahlemu šíreniu covidu v krajine.

 

      
Kim Čong-un počas vlny šírenia covidu v KĽDR ochorel a dostal „vysokú horúčku". Priznala to vplyvná vodcova sestra Kim Jo-džong, ktorej vyjadrenie zverejnili vo štvrtok štátne médiá v Pchjongjangu, píše agentúra AFP. Kimova sestra súčasne vyhlásila, že šírenie nového koronavírusu v Severnej Kórei zavinila Južná Kórea a pohrozila odplatou. Jej slová boli zverejnené krátko po tom, ako severokórejské médiá zverejnili výňatky z prejavu, v ktorom Kim Čong-un deklaroval víťazstvo v boji proti šíreniu covidu v krajine.

 

      

„(Kim Čong-una) v dňoch tohto zápasu... trápila vysoká horúčka, ale nemohol ani na chvíľu zaľahnúť, pretože myslel na ľudí, za ktorých bol zodpovedný," vyhlásila vodcova sestra, vysokopostavená funkcionárka vládnucej Kórejskej strany práce. Jej slová citovala oficiálna tlačová agentúra KCNA. Podľa agentúry AFP Pchjongjang týmto spôsobom po prvý raz naznačil, že bol novým koronavírusom infikovaný aj samotný Kim Čong-un, ktorého zdravie je dlhodobým predmetom záujmu analytikov.

 

      

Kim Jo-džong ďalej vyhlásila, že masívne šírenie horúčkovitého ochorenia v KĽDR, ktoré kulminovalo v máji, zavinila Južná Kórea, ktorú v tejto súvislosti obvinila zo spáchania zločinu proti ľudskosti. Pchjongjang preto podľa nej zvažuje „razantnú odvetnú reakciu". Juhokórejská vláda označila obvinenia Kimovej sestry za nepodložené a neúctivé a rovnako odmietla aj jej vyhrážky na adresu Soulu.

 

      

Pchjongjang už predtým naznačoval, že by rozšírenie covidu v KĽDR mohlo súvisieť s letákmi, ktoré do izolovanej Severnej Kórey za pomoci balónov doručujú juhokórejskí aktivisti.

 

Možno vás zaujme: Zomrel významný americký spevák, skladateľ a hudobný producent
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona