Kim Čong-un si udelil nový titul, chce ovládnuť Južnú Kóreu?

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 08:21 • 2 min
Kim Čong-un si udelil nový titul, chce ovládnuť Južnú Kóreu?

SOUL - Nový titul, ktorý si severokórejský vodca pridelil z vlastnej iniciatívy, vyvolal v susednej Južnej Kórei rozruch a prekvapenie.

slovakia

left justify in out

Médiá v KĽDR začali v posledných dňoch Kim Čong-una označovať ako "najvyššieho predstaviteľa celého kórejského ľudu". Takýto titul prišiel krátko po tom, ako v krajine prebehli voľby a vyhlásili tu novozvolené Najvyššie ľudové zhromaždenie, teda nový parlament, ktorý v Severnej Kórei nemá v podstate žiadne kompetencie.

 

img

 

"Nárok byť lídrom všetkých Kórejčanov je v skutočnosti v súlade s Kim Čong-unovým cieľom znovuzjednotenia Kórejského polostrova pod jeho vedením," uviedol expert na KĽDR Rüdiger Frank z Viedenskej univerzity (UW) na webovej stránke 38north.org, ktorú prevádzkuje neziskový think-tank The Stimson Center.

 

Vláda v demokratickom Soule v Južnej Kórei sa k tejto otázke zatiaľ oficiálne nevyjadrila, no tamojší analytici sa vyjadrili, že nový Kimov titul by mohol označovať jeho snahu o upevnenie mocenského postavenia, nakoľko Pchjongjang si robí nároky na celý Kórejský polostrov. "Tento nový titul je preto skoncovaním s minulosťou a otvorene predstavuje spochybnenie úlohy Južnej Kórey a jej prezidenta," dodal Frank.

 

img

 

Kim sa s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom stretol vlani trikrát. Počas ich prvého summitu v apríli sa obaja lídri dohodli na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova. Napriek tomu, že ich spoločné vyhlásenie nechalo otvorené miesta pre konkrétne kroky, summit významne prispel k zlepšeniu vzájomných vzťahov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona