Kim Čong-un prijal Putinovo pozvanie na návštevu Moskvy

NETKY.SK • 28 Január 2015, 09:14 • 2 min
Kim Čong-un prijal Putinovo pozvanie na návštevu Moskvy

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un prijal pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina na májové oslavy 70. výročia sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Kremľa.

slovakia

left justify in out

"Svoju účasť potvrdilo už približne 20 predstaviteľov štátov a severokórejký vodca je medzi nimi," uviedol hovorca Kremľa. Oslavy sa uskutočnia 9. mája v Moskve. Pred desiatimi rokmi - na 60. výročie víťazstva - Kremeľ pozval na oslavy otca súčasného lídra KĽDR Kim Čong-ila, ktorý však vtedy do Moskvy nepricestoval. 
      

Kimova návšteva Ruska by mala byť prvou zahraničnou cestou vodcu KĽDR od jeho nástupu k moci koncom roku 2011. Stále však nie je jasné, či Kim naozaj vycestuje na svoju prvú cestu práve do Ruska a či ešte predtým nenavštívi Čínu ako hlavného spojenca KĽDR. O prípadnej Kimovej návšteve Pekingu sa však zatiaľ nehovorí. 
      

Severná Kórea sa v súčasnosti usiluje o prehĺbenie diplomatických a ekonomických vzťahov s Ruskom v čase, keď ochladli jej vzťahy s jej tradičným čínskym spojencom. 
      

O zblíženie s Pchjongjangom usiluje aj prezident Putin, ktorý sa tak snaží čeliť medzinárodnej izolácii súvisiacej s krízou na Ukrajine, ako aj snahám o posilnenie amerických pozícií v oblasti Ázie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies