Kim Čong-un požaduje za interview pre zahraničné médiá milión dolárov

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 08:01 • 2 min
Kim Čong-un požaduje za interview pre zahraničné médiá milión dolárov

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un požaduje od zahraničných médií vysokú finančnú čiastku za poskytnutie interview pri príležitosti blížiaceho sa 60. výročia podpísania Dohody o neútočení na Kórejskom polostrove. Informovalo o tom dnes internetové vydanie juhokórejského denníka Čoson Ilbo.

slovakia

left justify in out

KĽDR rozoslala pozvánky viacerým svetovým médiám, ako agentúram AP a Kjódo či televízii BBC. Poplatok za rozhovor s lídrom krajiny pritom činí približne jeden milión dolárov. Predpokladá sa, že niekoľko spoločností na podmienky pristane. Prví zahraniční novinári prišli do Pchjongjangu už dnes.

Severná Kórea označuje vlaňajší štart svojej kozmickej rakety i tretí jadrový pokus zo začiatku tohto roka za hlavné úspechy mladého lídra. Zároveň pripravuje veľkolepé oslavy výročia podpísania zmienenej dohody, ktorú v krajine nazývajú "Dňom víťazstva". Na podujatie pozvali tiež tisícky zahraničných predstaviteľov.

Krajina v apríli minulého roka pozvala zahraničné médiá, aby zdokumentovali aj štart rakety. Následne im však nikto nepovedal presný termín udalosti, takže štart nikto nevidel na vlastné oči. "Kim Čong-un rád napodobňuje zahraničných politikov a rád sa predvádza," napísal najväčší juhokórejský denník.

Dohodu o neútočení na Kórejskom polostrove podpísali 27. júla 1953 zástupcovia medzinárodného velenia podporujúceho Južnú Kóreu, Kórejskej ľudovej armády a čínskej Ľudovej dobrovoľníckej armády, ktoré obe podporovali Severnú Kóreu. Dohoda znamenala ukončenie Kórejskej vojny zúriacej medzi oboma štátmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies