Kim Čong-un označil test vodíkovej bomby za akt sebaobrany pred hrozbami USA

NETKY.SK • 10 Január 2016, 09:37 • 2 min
Kim Čong-un označil test vodíkovej bomby za akt sebaobrany pred hrozbami USA

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že Kórejská ľudovodemokratická republika podnikla skúšku vodíkovej bomby ako akt sebaobrany v súvislosti s vyhrážkami USA jadrovou vojnou.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra KCNA, Kim zdôraznil, že KĽDR má právo na takéto konanie bez toho, aby zaň bola podrobená kritike.


Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.


Kimovo dnešné prvé vyjadrenie k skúške vodíkovej bomby je v súlade s doterajšou rétorikou severokórejského vedenia, ktoré obviňuje USA z rozmiestňovania jadrových zbraní na Kórejskom polostrove.


Spojené štáty tvrdia, že na Kórejskom polostrove žiadne jadrové zbrane nemajú. Po severokórejských zbrojných skúškach však Washington začal rokovať s juhokórejskou vládou o možnom rozmiestnení svojich strategických zbraní na polostrove. Podľa médií by mohlo ísť o bombardéry B-2 a B-52 a jadrovú ponorku.


Odborníci si myslia, že seizmické otrasy s magnitúdom 5,1, ktoré vyvolala najnovšia skúška KĽDR, boli príliš slabé, aby ich spôsobila skutočná vodíková bomba. Domnievajú sa, že test - zrejme bežnej, nie vodíkovej bomby - sa uskutočnil, aby pripravil pôdu pre zriedka zvolávané zasadnutie vedenia vládnej strany - prvé od roku 1980.


Kim tiež poukázal na dôležitosť načasovania testu v roku, keď sa uskutoční zjazd vládnej strany, ktorý "má byť historickým medzníkom pri plnení revolučnej doktríny čučche".


Čučche je oficiálnou štátnou ekonomickou doktrínou a ideológiou Severnej Kórey. Jej hlavným princípom je téza, že "človek všetko vedie a o všetkom rozhoduje". Autorom termínu je zakladateľ KĽDR a starý otec jej súčasného vodcu - Kim Ir-sen -, ktorý ho prvýkrát použil v prejave 28. decembra 1955. Ide o kombináciu myšlienok neokonfucianizmu, stalinizmu a maoizmu a má tri hlavné princípy: čchaču - nezávislú politiku; čcharip - ekonomickú sebestačnosť; a čchawi - sebaobranu vo vojenskej politike.


Podľa KCNA Kim sa k najnovšiemu vývoju v KĽDR vyjadril počas návštevy ministerstva národnej obrany.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona