Kim Čong-un na návšteve v Číne vyhlásil, že Severná Kórea je oddaná denuklearizácii

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 06:38 • 2 min
Kim Čong-un na návšteve v Číne vyhlásil, že Severná Kórea je oddaná denuklearizácii

PEKING - Čínska vláda v stredu potvrdila, že severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Peking a stretol sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

slovakia

left justify in out

Išlo o prvú známu cestu Kima do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 po smrti otca. Izolovaný vodca Kim uskutočnil neoficiálnu návštevu Číny od nedele 25. marca do stredy 28. marca.

 

Čínsky prezident viedol rozhovor s Kimom vo Veľkej sále ľudu na Námestí Nebeského pokoja v Pekingu. Si potom so svojou manželkou Pcheng Li-jüan usporiadali banket pre Kima a jeho manželku Ri Sol-ču. Spoločne takisto sledovali umelecké vystúpenie.

 

Kim povedal počas návštevy čínskemu lídrovi, že Severná Kórea je "oddaná myšlienke denuklearizácie" Kórejského polostrova. "Je to náš pevný postoj - sme odhodlaní na denuklearizáciu polostrova, v súlade s vôľou zosnulého prezidenta Kim Ir-sena a zosnulého generálneho tajomníka Kim Čong-ila," povedal Kim Čong-un. Severná Kórea je "ochotná viesť dialóg so Spojenými štátmi a usporiadať summit oboch krajín," dodal severokórejský vodca.

 

"Problém denuklearizácie Kórejského polostrova je možné vyriešiť, ak Južná Kórea a Spojené štáty zareagujú na naše snahy dobrou vôľou, vytvoria atmosféru mieru a stability, pričom podniknú progresívne a synchrónne opatrenia na zavedenie mieru," vyhlásil Kim.

 

Analytici tiež uviedli, že Kim pravdepodobne cítil potrebu poradiť sa s tradičným spojencom svojej krajiny, s Čínou, pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

 

Aktívna ústretovosť Severnej Kórey prišla po nezvyčajne provokačnom roku, keď táto izolovaná krajina uskutočnila svoj dosiaľ najsilnejší jadrový test a tri skúšky medzikontinentálnych balistických rakiet skonštruovaných tak, aby zasiahli pevninu USA.

 

Vývoj situácie sa interpretuje ako zúfalá snaha Severnej Kórey narušiť vlastnú izoláciu a zlepšiť ekonomiku, keďže krajinu ťažia prísne medzinárodné sankcie. Čína je stále jediným veľkým spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom energie, pomoci a obchodu, čo drží severokórejské hospodárstvo nad hladinou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies