Kim Čong-un je rozhodnutý pokračovať v zmierovaní s Južnou Kóreou

NETKY.SK • 13 Február 2018, 06:35 • 2 min
Kim Čong-un je rozhodnutý pokračovať v zmierovaní s Južnou Kóreou

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un chce pokračovať v zmierlivom prístupe k Južnej Kórei aj po skončení zimnej olympiády v Pjongčangu.

slovakia

left justify in out

Naznačil to v utorok po prijatí severokórejskej delegácie, ktorá sa vrátila z výpravy na zimné olympijské hry a jej členkou bola aj Kimova sestra Kim Jo-džong.

"Je dôležité, aby sme pokračovali v dobrých výsledkoch tým, že budeme udržiavať atmosféru zmierenia a dialógu vytvorenú silnou túžbou a spoločnou vôľou Severu a Juhu, ktorej hybnou silou sú zimné olympijské hry," citovala Kim Čong-una štátna severokórejská agentúra KCNA.

 

Delegácia vedená Kim Jong-namom, predsedom stáleho výboru Najvyššieho ľudového zhromaždenia, podľa KCNA informovala severokórejského vodcu o výsledkoch svojej návštevy v Južnej Kórei. Kim Jo-džong ho oboznámila s obsahom stretnutia s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorému tlmočila pozvanie na návštevu KĽDR, ako aj krátkej schôdzky s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom.

 

Po vypočutí členov delegácie vyjadril Kim Čong-un "veľkú spokojnosť" s osobitným prijatím zástupcov KĽDR, ktoré označil za "pôsobivé" a Južnej Kórei sa zaň poďakoval. Zároveň vydal "dôležité pokyny" v príslušných oblastiach na vykonanie praktických opatrení na zlepšenie vzťahov medzi oboma kórejskými štátmi.

 

Vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom boli až do obdobia krátko pred začiatkom zimných olympijských hier napäté v dôsledku severokórejských skúšok balistických rakiet a podzemného jadrového restu. Kim Čong-un však vo svojom novoročnom prejave nečakane nastolil zmierlivý tón voči Južnej Kórei, výsledkom čoho bola aj skutočnosť, že na otváracom olympijskom ceremoniáli kráčali severokórejskí športovci spolu s juhokórejskými pod spoločnou modro-bielou vlajkou "zjednotenia".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona