Kim Čong-un je poriadne nahnevaný: Z KĽDR ušiel vysoký armádny dôstojník

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 08:41 • 2 min
Kim Čong-un je poriadne nahnevaný: Z KĽDR ušiel vysoký armádny dôstojník

SOUL - Zo Severnej do Južnej Kórey ušiel vlani plukovník pôsobiaci vo vojenskej spravodajskej službe, čo vzhľadom na jeho vysokú hodnosť predstavuje nezvyčajný krok. Informovali o tom dnes predstavitelia juhokórejských ministerstiev obrany a zjednotenia, na ktorých sa odvoláva agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný dôstojník pôsobil pred útekom do Južnej Kórey v tzv. úrade pre všeobecný prieskum severokórejskej armády, ďalšie podrobnosti ani motív jeho konania však Soul neprezradil. Uvedený orgán sa predtým spomínal v súvislosti s dvoma útokmi z roku 2010, pri ktorých zahynulo dokopy 50 Juhokórejčanov.

 

Juhokórejské médiá iba pred tromi dňami informovali o inom úteku, ktorého aktérmi bolo 13 pracovníkov kórejskej reštaurácie v čínskom meste Ning-po. Išlo pritom o najväčšiu skupinu prebehlíkov zo Severnej Kórey, ktorá bola prijatá od nástupu tamojšieho vodcu Kima Čong-una koncom roka 2011.

 

Zatiaľ najvyššie postaveným Severokórejčanom, ktorý získal azyl v Južnej Kórei, sa stal v roku 1997 predstaviteľ Kórejskej strany práce Hwang Čang-jop, niekdajší učiteľ Kima Čong-ila, otca terajšieho vodcu Kima Čon-una.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona