Kim Čong-un dohliadal na odpaľovanie rakiet v blízkosti hraníc

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 11:02 • 2 min
Kim Čong-un dohliadal na odpaľovanie rakiet v blízkosti hraníc

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes osobne dozeral na odpaľovanie rakiet v blízkosti prísne strážených hraníc s Južnou Kóreou. Vyplýva to zo série fotografií a družicových snímok, ktoré zverejnili štátne médiá v Pchjongjangu.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská vláda vyjadrila znepokojenie z toho, že sa skúška konala v tesnej blízkosti spoločných hraníc. Rakety sovietskej výroby boli skúšobne odpálené z mobilných raketometov z miesta vzdialeného len niekoľko kilometrov severne od populárnej juhokórejskej turistickej rozhľadne, ležiacej neďaleko pohraničnej demilitarizovanej zóny (DMZ). 

 

Strely dopadli do mora na severokórejskej strane hraníc, čo mohli naživo sledovať aj juhokórejskí turisti nachádzajúci sa južne od DMZ. Podľa oficiálnej severokórejskej tlače rozkaz na odpálenie rakiet vydal osobne vodca Kim Čong-un.

 

Dôvod, prečo KĽDR uskutočnila raketový test nezvyčajne malej vzdialenosti od hraníc, nie je známy. Pchjongjang však v posledných dňoch opakovane kritizoval prítomnosť americkej lietadlovej lodi v Južnej Kórei. 

 

Soul reagoval na najnovšiu raketovú skúšku KĽDR hrozbou "neľútostnej odplaty" v prípade, ak severokórejské rakety alebo delostrelecké granáty zasiahnu územie Južnej Kórey. 

 

Pchjongjang pravidelne odpaľuje rakety krátkeho doletu do mora pri svojom východnom alebo západnom pobreží. Najnovší prípad je však výnimočný vzhľadom na bezprostrednú blízkosť hraníc, i na to, že na priebeh testu dohliadal samotný Kim Čong-un.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies