Kim Čong-un dal popraviť svojho strýka!

NETKY.SK • 9 December 2013, 16:32 • 2 min
Kim Čong-un dal popraviť svojho strýka!

PCHJONGJANG - Severokórejský diktátor Kim Čong-un dal údajne popraviť svojho dovtedy vplyvného strýka (tetinho manžela) 67-ročného Čanga Song-Tcheka. Uviedol to v pondelok severokórejský exilový rozhlas.

slovakia

left justify in out

Čanga spolu s ďalšími jeho prívržencami údajne popravili v Pchjongjangu už vo štvrtok. Správy o tom, že Čanga zbavil Kim moci, prenikli na verejnosť minulý týždeň. Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) v pondelok prvýkrát oficiálne priznal, že jedného z najvplyvnejších mužov v krajine obvinili z korupcie a z "prípravy kontrarevolúcie". Všetkých právomocí ho podľa oficiálnych informácií pozbavili údajne až v nedeľu.

Čang bol dlhý čas považovaný za "šedú eminenciu" v Pchjongjangu. Podľa informácií tajných služieb ho však Kim Čong-un zbavil postu zástupcu v Národnom výbore pre obranu, rozhodujúceho grémia komunistického režimu. Odstránenie Čanga je považované za najväčší presun moci v krajine od smrti Kimovho otca v decembri 2011. Čang bol považovaný za číslo dva v neoficiálnej mocenskej hierarchii za približne 30-ročným Kimom. Podľa informácií juhokórejského profesora na univerzite v Soule Kima Jong-Hjuna "úloha, ktorú hral Čang, mohla spôsobiť napätie v procese konsolidácie Kimovej moci. Čang raz navštívil Južnú Kóreu aj Čínu a bol svedkom viacerých aspektov kapitalistickej spoločnosti vrátane zmien v Číne. On bol pravdepodobne tou osobou, ktorá tlačila na reformy a otvorenie severokórejského systému," myslí si profesor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies