Kia potvrdila záujem o rozširovanie výroby napriek sankciám

NETKY.SK • 10 November 2014, 19:04 • 2 min
Kia potvrdila záujem o rozširovanie výroby napriek sankciám

BRATISLAVA - Predstavitelia automobilky Kia Motors potvrdili, že majú záujem o rozširovanie výroby na Slovensku. V súčasnosti však znášajú následky sankcií prijatých EÚ voči Ruskej federácii, ktoré sa výrazne dotkli aj zníženia dopytu po vozidlách zo žilinského závodu.

slovakia

left justify in out

 Napriek tomu chce Kia dodržať plánovanú produkciu na Slovensku v tomto roku na úrovni 320 tis. vozidiel. Vyplýva to z rokovaní ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa, predstaviteľov Kia Motors a zástupcov obchodno-investičnej agentúry KOTRA.

 

Minister hospodárstva sa na zahraničnej pracovnej ceste v Soule stretol s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti Kia, pričom túto cestu označil za doteraz ekonomicky najvýznamnejšiu. Cieľom návštevy je okrem záujmu slovenskej strany, aby spoločnosť Kia Motors rozširovala svoju výrobu na Slovensku aj pomoc pri hľadaní nových kórejských investorov. Pavlis vyjadril presvedčenie, že pri komplexnej starostlivosti budú investori pozitívne informácie o výhodných podmienkach podnikateľského prostredia v SR ďalej šíriť aj doma a presviedčať ďalšie podnikateľské subjekty, že sa na Slovensku oplatí investovať. "Urobili sme aj legislatívne zmeny, aby sme zlepšili podmienky na Slovensku a sme pripravení robiť aj ďalšie potrebné zásahy v záujme príchodu nových investorov. V okolí Žiliny zvýšime výšku investičných stimulov na maximum, a to z doterajších 25 percent na 35 percent," uviedol Pavlis. 

 

Zástupcovia automobilky spomenuli tiež možné krátenie dodávok plynu z Ruskej federácie, ktoré by v prípade krízového plánu vážne ovplyvnili výrobu v žilinskej automobilke. Minister podotkol, že Slovensko si veľmi dobre uvedomuje dopady sankcií voči Rusku v spoločnosti Kia na Slovensku a zdôraznil, že SR má voči prijatým opatreniam vážne výhrady, pretože tie majú negatívny dopad aj v iných oblastiach hospodárstva. Kia Motors tiež požiadala slovenskú stranu o spoluprácu pri zjednodušení vízovej povinnosti predstaviteľom spoločností prichádzajúcich z Kórey za pracovnými povinnosťami. 

 

Pavlis sa po návšteve automobilky stretol aj s predstaviteľmi KOTRA, obdoby našej Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Vzájomne diskutovali o hľadaní spoločných prienikov s cieľom prilákania nových investorov na Slovensko. V rámci svojej celosvetovej siete, majú záujem na Slovensku zriadiť pobočku. Tiež prejavili záujem aktívne spolupracovať na propagácii Slovenska a vyhľadávať nové investičné príležitosti pre kórejských investorov. 

Šéf rezortu hospodárstva sa 11. novembra stretne s predstaviteľmi spoločnosti Hyundai Mobis a Samsung Electronics.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies