Kia Motors Slovakia vyrobila v roku 2014 rekordných 323 720 áut

NETKY.SK • 14 Január 2015, 13:32 • 2 min
Kia Motors Slovakia vyrobila v roku 2014 rekordných 323 720 áut

ŽILINA - Závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyrobil v roku 2014 rekordných 323 720 vozidiel a v porovnaní s rokom 2013 zvýšil svoju produkciu o viac ako tri percentá. Približne 15-percentný prepad exportu do Ruska kompenzoval automobilke zvýšený dopyt najmä z Talianska a Španielska.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé, na celkovej produkcii sa približne 55 percentami podieľa športovo-úžitkový model Kia Sportage, 36 percentami druhá generácia modelu Kia ceed vyrábaného v troch karosárskych verziách a deviatimi percentami malé rodinné vozidlo Kia Venga.

 

V roku 2014 slovenský závod Kia exportoval 18 percent vozidiel do Ruska, 13 percent do Veľkej Británie, 9 percent do Nemecka a po 6 percent do Španielska a Talianska. "Znížený dopyt z Ruskej federácie sme začali pociťovať v druhej polovici minulého roka. V porovnaní s rokom 2013 sme v roku 2014 do Ruskej federácie exportovali o 15 percent menej vozidiel. Tento výpadok sa nám podarilo kompenzovať nárastom predaja v Španielsku, Taliansku a dobrý výsledok sme dosiahli aj v Poľsku a vo Švédsku,“ povedal Bačé. 

 

Z vyše 493-tisíc motorov vyrobených v roku 2014 v závode v Tepličke nad Váhom tvorili viac ako polovicu benzínové motory, najvyrábanejším bol benzínový motor s objemom 1,6 litra, ktorý predstavoval 22 percent minuloročnej produkcie. Takmer polovicu motorov vyviezol závod pri Žiline do sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike. 

 

„Som hrdý na výrobný výsledok, ktorý naša spoločnosť v minulom roku dosiahla. Zároveň sa nám podarilo potvrdiť pozíciu lídra v rámci celej automobilovej skupiny Hyundai Motor Group. Verím, že aj v tomto roku sa nám podarí vďaka novým modelom, ktoré uvedieme na trh, naplno využiť kapacitné možnosti nášho závodu,“ povedal prezident spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee. 

 

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov aj motorov bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva okolo 3 800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj vysoko výkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom pro ceed GT a päťdverovom ceed GT prevedení. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 1 916 000 vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona