Kia Motors Slovakia spustila sériovú výrobu druhej generácie Kia cee’d

NETKY.SK • 4 Apríl 2012, 06:55 • 2 min
Kia Motors Slovakia spustila sériovú výrobu druhej generácie Kia cee’d

Kia Motors Slovakia spustila sériovú výrobu druhej generácie Kia cee’d - Slovensko Spoločnosť Kia Motors Slovakia dnes v závode v Tepličke nad Váhom spustila sériovú výrobu druhej generácie modelu Kia cee’d a začína využívať plnú kapacitu v trojzmennej pr

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť Kia Motors Slovakia dnes v závode v Tepličke nad Váhom spustila sériovú výrobu druhej generácie modelu Kia cee’d a začína využívať plnú kapacitu v trojzmennej prevádzke. Na tlačovej konferencii o tom informoval prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.
      Zdôraznil, že pôvodný model cee’d bol pre spoločnosť Kia Motors Slovakia míľnikom, ktorý zmenil vnímanie vozidiel značky Kia. „Spustenie sériovej výroby nového modelu cee’d predstavuje ďalší krok vpred nielen pre spoločnosť Kia, ale aj samotný závod. Veríme, že nový model nám pomôže zvýšiť tohtoročnú produkciu až na 285.000 vozidiel. Minulý rok Kia na Slovensku investovala do výrobných technológií približne 200 miliónov eur, vďaka novému modelu sme prijali vyše 900 zamestnancov a od januára 2012 spustili trojzmennú prevádzku. V tomto roku plánujeme preinvestovať v našom závode asi 110 miliónov eur, pričom kombi verzia modelu cee’d bude zaradená do výroby v druhej polovici roka,” povedal Eek-Hee Lee.
      Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 do konca marca 2012 vyrobili v závode Kia Motors Slovakia podľa hovorcu spoločnosti Dušana Dvořáka viac ako 635.000 automobilov Kia cee’d. Z nich viac ako 13.000 skončilo u zákazníkov na Slovensku, pričom asi 900 z nich pri každodennej práci využívajú príslušníci Policajného zboru Slovenskej republiky. „Prvá generácia Kia cee'd bol pre nás naozaj kľúčový model, ktorý etabloval značku Kia v rámci európskeho trhu. Z nášho pohľadu to bol kľúčový model pre výrobný závod, pretože tvoril väčšinu produkcie. Je to automobil, ktorý pre nás znamená stabilitu výroby a zamestnanosti,“ konštatoval Dvořák.
      Nový cee'd je podľa neho v porovnaní s pôvodným modelom dlhší a nižší. „Celkovo je o 50 mm dlhší (4310 mm) a o 10 mm nižší (1470 mm). Napriek tomu, že nový cee’d je postavený na úplne novej platforme, má rázvor dlhší ako 2650 mm. Vďaka vylepšeným motorom a viacerým účelným zmenám sa spotreba paliva celého modelového radu znížila v priemere o 4 %. Nový model bude dostupný s dvoma zážihovými motormi (1,4-litrový s viacbodovým vstrekovaním MPI a 1,6-litrový s priamym vstrekovaním GDI) a dvoma vznetovými motormi (1,4-litrový vybavený turbodúchadlom s vyrovnávaním tlaku WGT a 1,6-litrový s turbodúchadlom s variabilnou geometriou VGT) s výkonom 90 až 135 koní,“ povedal Dvořák.
      Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné automobily spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 3900 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, kombi cee’d sw a trojdverový športový pro cee’d, ako aj športovo-úžitkový model Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od spustenia sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,05 milióna vozidiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies