Kia Motors Slovakia darovala slovenským školám už 99 automobilov

NETKY.SK • 6 Október 2013, 11:10 • 2 min
Kia Motors Slovakia darovala slovenským školám už 99 automobilov

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Tretí rok absolvujú v závode v Tepličke nad Váhom študenti aj štipendijný program, ktorý momentálne využilo 9 stredoškolákov a 4 vysokoškoláci.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Kia Motors Slovakia s. r. o. darovala doteraz stredným technickým školám a univerzitám po celom Slovensku 99 automobilov a 69 komponentov, z ktorých vyrába automobily. Od roku 2007 ponúka automobilka školám aj možnosť praxe, pričom aktuálne v jej prevádzkach pracuje 91 študentov. Pre TASR to uviedol hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia s. r. o. Jozef Bačé.

Tretí rok absolvujú v závode v Tepličke nad Váhom študenti aj štipendijný program, ktorý momentálne využilo 9 stredoškolákov a 4 vysokoškoláci.Spolupracujeme so školami zo žilinského regiónu a Považskej Bystrice. Študentov si vyberieme, informujeme ich, čo by v Kii robili a kde by našli uplatnenie aj po škole. Pokiaľ majú záujem, prihlásia sa na prax. Tento rok mali študenti veľký záujem a rozbehli sme prevádzky ako kvalita, údržba. Študenti sa usilujú. Vedia, že potom majú uplatnenie aj na lukratívnych oddeleniach,“ povedala Žaneta Luptovcová z personálneho oddelenia Kia Motors Slovakia s. r. o.

Doplnila, že po praxi zatiaľ našlo v automobilke uplatnenie už niekoľko desiatok študentov. „Sú uprednostnení. Pokiaľ u nás praxujú, už nemusia absolvovať pohovor. Pretože každý študent má po skončení hodnotenie od nadriadeného. Samozrejme, aj on nám povie spätnú väzbu – ako to vníma. A keď sa potom prihlási k nám do Kie, je uprednostnený,“ dodala Luptovcová.

Technickým stredným a vysokým školám ponúka Kia Motors Slovakia aj exkurzie, počas ktorých navštívilo v tomto roku závod okolo 2000 študentov. „V našom tréningovom centre predstavíme firmu a potom absolvujú prehliadku závodu priamo pri výrobe automobilov. Takže študenti majú možnosť vidieť, ako to u nás vyzerá a nadýchať sa atmosféry pri výrobe automobilov. Vidia, že to nie je len špinavá robota, ako to bolo kedysi v strojárskych podnikoch. Máme aj motoráreň, kde je veľmi čisté prostredie,“ podotkol vedúci oddelenia vzdelávania a tréningov Kia Motors Slovakia Branislav Hadár.

Pripomenul, že študenti škôl s technickým zameraním sa môžu zapojiť aj do 3. ročníka súťaže Kia Innovation Award. Jej cieľom je podporiť študentov, ich kreatívne, inovatívne a samostatné rozmýšľanie a aplikovanie odborných i technických znalostí do praxe. „Z projektov vyberáme sedem najlepších, ktoré predstavia počas záverečného kola v novembri. Pre jednotlivcov aj školy sú pripravené ceny v hodnote okolo 20.000 eur. Okrem toho sme mali u nás už druhý rok záverečné skúšky študentov Strednej odbornej školy z Kysuckého Nového Mesta, s ktorou úzko spolupracujeme,“ dodal Hadár.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva približne 3900 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga a od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,45 milióna vozidiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona