KHL: SKA bez C vo finále, ľadová rozprávka pre Petrohrad

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 10:08 • 2 min
KHL: SKA bez C vo finále, ľadová rozprávka pre Petrohrad

MOSKVA - Kontinentálna hokejová liga má za sebou jednu z najdramatickejších a zároveň najkvalitnejších sérií vo svojej histórii. Finále Západnej konferencie bojov o Gagarinov pohára sa natiahlo na sedem zápasov a napokon sa z triumfu 4:3 tešil SKA Petrohrad na úkor CSKA Moskva. Siedmy zápas v Moskve priniesol v utorok víťazstvo hostí 3:2.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie padlo v 51. min z hokejky nórskeho reprezentanta Patricka Thoresena, ktorý umne tečoval strelu Antona Belova pomedzi betóny Kevina Lalanda. Pritom Moskovčania viedli osem dní dozadu po triumfe v Petrohrade (3:1) už 3:0 na zápasy a zdalo sa, že nič nebráni ich postupu do finále KHL. Potom sa však hráči Petrohradu nadýchli k veľkému obratu a vôbec ako prvý tím v histórii KHL otočili zápas play-off z 0:3 na 4:3. "SKA bez prvého C vo finále! NHL čakala 25 rokov na svoj hokejový Hollywood, čiže obrat z 0:3 na 4:3. V KHL sa takáto ľadová rozprávka udiala už sedem rokov po vzniku súťaže,“ píše ruský Sport Express, ktorý pripomenul podobné názvy CSKA a SKA.

 

"Ďakujem súperovi a jeho trénerovi, že nás v tejto sérii zahnali do kúta. Až potom sa prejavila sila nášho tímu. Tím CSKA najmä u nás v Petrohrade ukázal skvelý hokej,“ cituje server Sport Express trénera SKA Petrohrad Viačeslava Bykova. Dmitrij Kvartaľnov z lavičky CSKA reagoval: "Zrejme sme si nezaslúžili vyhrať túto sériu. Ako prelomové sa ukázali dve domáce prehry. My, tréneri, sme hráčov nevedeli pripraviť na situáciu, že prehrávajú. V celej základnej časti sme prehrali len dvakrát po sebe... Teraz si to celé zanalyzujeme a pripravíme sa na ďalšiu sezónu.“

 

CSKA Moskva sa musí uspokojiť s pocitom víťazstva v základnej časti KHL, ziskom Pohára kontinentu a ruským titulom, ktorý tento rok udeľovali po dlhodobej sezóne. Aj v tomto ročníku sa potvrdila tradícia v KHL, že držiteľ Pohára kontinentu nezíska hlavnú trofej - Gagarinov pohár. Petrohrad skončil v základnej časti hneď za CSKA Moskva na 2. mieste.

 

"Siedmy zápas sa lámal vtedy, keď sme z 0:2 vyrovnali na 2:2 a vzápätí ešte trafili žŕdku. Mali sme šance, ale gól sa nám nepodarilo streliť. A prečo sme prehrali sériu z 3:0 na zápasy? Neviem, iba môžem povedať, že hráči súpera sú „molodci“, že to takto otočili,“ cituje Sport Express vedúcu osobnosť CSKA Moskva Alexandra Radulova. "Táto séria si zaslúžila byť finálovou. CSKA ukázal v siedmom finále svoju najlepšiu hru, ale ani to nestačilo. Bola to oslava hokeja,“ nadchýnal sa prvý prezident KHL Alexander Medvedev.

 

Finálová séria medzi SKA Petrohrad a víťazom Východnej konferencie Ak Bars Kazaň sa začne v sobotu 11. apríla v Kazani. Hrá sa na štyri víťazné zápasy. Kazaň je víťazom KHL z úvodných dvoch ročníkov 2008/2009 a 2009/2010. Petrohrad siaha na prestížnu trofej prvýkrát.

 

Obraty v sériách play-off z 0:3 na 4:3 nie sú vo svete bežné. Naposledy sa niečo podobné podarilo hráčom Los Angeles Kings v minuloročnej sérii 1. kola Stanleyho pohára proti San Jose. V NHL to dosiahli ešte ďalšie tri támy. Predtým sa to v NHL podarilo aj v roku 1942 Torontu vo finále s Detroitom, v roku 1975 to vo štvrťfinále dokázal New York Islanders proti Pittsburghu a v roku 2010 Philadelphii proti Bostonu.

 

Na Slovensku podobný kúsok previedla Dukla Trenčín. Vojaci to ako jediní vo svetových elitných súťažiach zvládli hneď dvakrát. Vo štvrťfinále Slovnaft extraligy 2007/2008 sa im to podarilo s Martinom, v ročníku 2010/2011 v rovnakej fáze najvyššej súťaže so Slovanom Bratislava. V sezóne 2013/2014 sa takýto obrat podaril aj hokejistom Topoľčian v baráži o účasť v I. hokejovej lige 2014/2015 proti Dubnici. Z popredných súťaží v Európe sa z 0:3 na 4:3 podarilo sériu otočiť v roku 2012 fínskemu Espoo Blues proti KalPe Kuopio. V ročníku 2005/2006 zasa takto vyradilo Lugano vo štvrťfinále švajčiarskej NLA Ambri-Piottu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies