KHL: Dacjuk bude hrať za SKA Petrohrad, podpísal dvojročný kontrakt

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 07:41 • 2 min
KHL: Dacjuk bude hrať za SKA Petrohrad, podpísal dvojročný kontrakt

MOSKVA - Kariéra ruského hokejistu Pavla Dacjuka bude pokračovať v SKA Petrohrad. S hviezdnym klubom KHL podpísal v piatok dvojročný kontrakt. Informáciu potvrdil SKA na svojom oficiálnom webe.

slovakia

left justify in out

Dacjuk oficiálne opustil Detroit minulý mesiac, hoci mal s Red Wings platný kontrakt aj na ďalší rok. Na konci júna však oznámil svoj odchod z profiligy, pretože chcel byť nablízku svojej 13-ročnej dcére, ktorá vyrastá doma v Rusku. Dacjukov agent už vtedy avizoval, že SKA má emintnený záujem získať elitného centra a jednému z najbohatších ruských klubov sa to nakoniec aj podarilo. Petrohrad však zatiaľ nekonkretizoval finančné podmienky spolupráce oboch strán.

 

SKA má na svojej súpiske ďalšie ruské hviezdy Slavu Vojnova či Iľju Kovaľčuka. Tretím do partie je Dacjuk, ktorý bude aj v novom pôsobisku nosiť na drese číslo 13. V nastavajúcej sezóne si tak proti nemu zahrá i slovenský účastník nadnárodnej súťaže Slovan Bratislava, ktorého čaká piata sezóna v KHL.

 

V uplynulej sezóne odohral Dacjuk za Detroit 66 stretnutí, v ktorých nazbieral 49 bodov za 16 gólov a 33 asistencií. Do histórie Red Wings sa zapísal ako štvrtý hráč, ktorý v drese "červených krídel" prekonal hranicu 300 strelených gólov a 600 asistencií. Predtým sa to podarilo len Howeovi, Steveovi Yzermanovi a Alexovi Delvecchiovi.

 

V Detroite, ktorý si ho vybral na drafte 1998 zo 171. miesta, odohral Dacjuk štrnásť sezón a v základnej časti dovedna 953 zápasov. Strelil v nich 314 gólov, pridal 604 asistencií. V ďalších 157 stretnutiach play off si vylepšil štatistiky o 113 bodov (42+71). V rokoch 2002 a 2008 vyhral s tímom Stanleyho pohár a v zbierke má i množstvo individuálnych ocenení. V rokoch 2006-2009 získal Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča profiligy, navyše je trojnásobným držiteľom Selke Trophy pre najlepšieho defenzívneho útočníka súťaže. Pred príchodom do NHL hral päť rokov v ruských kluboch SKA, Spartak aj Dinamo Jekaterinburg či AK Bars Kazaň. Počas výluky v sezóne 2004/2005 si obliekol dres Dinama Moskva.

 

Výrazné úspechy dosiahol Dacjuk aj na medzinárodnej scéne. V drese zbornej odohral štyri olympijské turnaje od 2002 po 2014, pričom zo Salt Lake City 2002 si priniesol bronzovú medailu. Na MS 2012 Helsinkách pomohol vo finále k triumfu 6:2 nad Slovenskom a stal sa majstrom sveta. Za Rusko nastúpil aj na uplynulom domácom šampionáte v Moskve, v jedenástich stretnutiach strelil jeden gól, no pridal desať asistencií. Rusi na MS vybojovali "len" bronzové medaily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona