Kežmarok podpíše klimatickú dohodu, bude medzi prvými slovenskými mestami

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 14:48 • 2 min
Kežmarok podpíše klimatickú dohodu, bude medzi prvými slovenskými mestami

KEŽMAROK – Mesto Kežmarok bude na Slovensku patriť medzi prvé mestá, ktoré sa rozhodli zapojiť do iniciatívy zameranej na zmiernenie zmeny klímy a na podporu udržateľnej energie.

slovakia

left justify in out

Kežmarský primátor Ján Ferenčák podpíše Dohovor primátorov a starostov pre oblasť klímy a energetiky. „Ide o celkový záväzok zníženia produkcie oxidu uhoľnatého o viac ako 40 percent do roku 2030. Otvára nám to nové možnosti, pretože v rámci operačného programu Životné prostredie sa pre tento rok vyčlenia zdroje pre tých, ktorí pristúpia k dohode,“ uviedla pre agentúru SITA komunikačná manažérka mesta Zuzana Šlosárová.


Medzinárodná environmentálna iniciatíva presadzuje konkrétne opatrenia dlhodobého charakteru zamerané na zabezpečenie environmentálne, sociálne a ekonomicky stabilného prostredia pre súčasné i budúce generácie. V okolitých krajinách, ale aj na Slovensku, sa k iniciatíve pripájajú väčšie i menšie mestá a obce. Na Slovensku sú štyri vrátane hlavného mesta Bratislava. V susednom Česku je v súčasnosti deväť signatárov dohovoru, v Maďarsku 40 a v Poľsku 59. Ako sa ďalej uvádza v materiáloch mesta, Kežmarok sa podpisom nezaväzuje k žiadnej priamej platbe ani iným výdavkom pre potreby iniciatívy.

 

V rámci dohovoru je však povinné v bližšej či vzdialenejšej budúcnosti urobiť východiskovú inventarizáciu emisií, posúdiť riziká a zraniteľnosť súvisiace so zmenou klímy. Rovnako by malo predložiť plán pre udržateľnú energiu a zmenu klímy a minimálne raz za dva roky podávať správy o pokroku. „Považujeme za vhodné aj z pohľadu regionálneho umiestnenia nášho mesta v trojuholníku medzi tromi národnými parkami k iniciatíve pristúpiť a vziať na seba záväzok pre nás aj pre budúce generácie, ktorý z uvedeného dohovoru vyplýva,“ uvádza sa v materiáloch, ktoré na minulotýždňové zasadnutie poslancov predložil primátor Ferenčák.


Podľa primátora bude pre mesto znamenať podpísanie dohody ďalší krok k čistejšiemu a ekologickejšiemu mestu. „Už v minulom roku sme v Kežmarku začali so zavedením eko-politiky, a to výmenou svietidiel na verejnom osvetlení, tiež rozvojom cyklodopravy a budeme v tejto aktivite pokračovať. Chceme čistejšie mesto, čistejšie životné prostredie,“ dodala Šlosárová.

 

Cieľom Dohovoru primátorov a starostov je zapojiť aj miestne orgány do podnikania konkrétnych opatrení zameraných na zmiernenie klímy a adaptáciu na ňu a podporiť ich v tomto úsilí. Dohovor je od svojho vzniku považovaný za kľúčový nástroj Európskej únie na urýchlenie transformácie v energetike a zlepšenie bezpečnosti dodávok energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona