Kevin McCarthy po sebe zanechal rozsiahlu filmografiu

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:12 • 2 min
Kevin McCarthy po sebe zanechal rozsiahlu filmografiu

SEATTLE - Americký herec Kevin McCarthy zomrel 11. septembra pred piatimi rokmi. Významným medzníkom v jeho kariére sa stala rola Biffa Lomana vo filmovej adaptácii drámy Arthura Millera Smrť obchodného cestujúceho (1951), za ktorú si vyslúžil nomináciu na Oscara a získal Zlatý glóbus (1952).

slovakia

left justify in out

Veľký ohlas verejnosti vyvolal jeho pozoruhodný výkon v sci-fi horore Invázia lupičov tiel (1956). Kevin McCarthy sa narodil 15. februára 1914 v Seattli v americkom štáte Washington. Popri štúdiu na univerzite v Minnesote (University of Minnesota) sa zoznámil s herectvom, ktorému sa potom venoval v prestížnom newyorskom Actors Studiu. V roku 1938 debutoval na známom Broadwayi, svoj talent však túžil predvádzať i na striebornom plátne.

 

Po filmovom debute s názvom Winged Victory (1944) čakala McCarthyho dlhoročná kariéra, počas ktorej účinkoval vo viac ako 200 snímkach. Pamätný a kritikou ocenený výkon podal v dráme nakrútenej podľa slávnej divadelnej hry Arthura Millera Death of a Salesman (Smrť obchodného cestujúceho, 1951). S Clarkom Gableom a legendárnou Marilyn Monroeovou si zahral vo filme The Misfits (Mustangovia, 1961) a divákom je známy napríklad aj z komediálneho westernu I Quattro dell'Ave Maria (Tromfové eso, 1968). Do jeho filmografie patrí aj dobrodružná snímka Innerspace (Vnútorný vesmír, 1987), poviedkový film Twilight Zone: The Movie (Zóna súmraku, 1983) alebo úspešná televízna akčná dráma Roadracers (1994).

 

Svoju najslávnejšiu hereckú kreáciu Kevin McCarthy predviedol v nízkorozpočtovom sci-fi horore Invasion of the Body Snatchers (Invázia lupičov tiel, 1956) režiséra Dona Siegela. Americký filmový inštitút (AFI) zaradil túto snímku do TOP-10 kinematografických sci-fi diel všetkých čias. V roku 1978 sa herec nakrátko objavil aj v rovnomennom remaku tohto filmu, ktorý nakrútil Philip Kaufmann s Donaldom Sutherlandom v hlavnej úlohe. Umelca ocenili za celoživotné dielo na kalifornskom Medzinárodnom filmovom festivale hororov, sci-fi a fantasy filmov ShockerFest (2003), ako aj na Medzinárodnom filmovom festivale vo Fort Lauderdale (2009). Kevin McCarthy zomrel 11. septembra 2010 v Hyannis v americkom štáte Massachusetts vo veku 96 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies