Kerry zrušil návštevu, má byť za tým Tymošenková

NETKY.SK • 23 November 2013, 17:40 • 2 min
Kerry zrušil návštevu, má byť za tým Tymošenková

KYJEV - Rezort americkej diplomacie ako oficiálny dôvod uviedol "pracovnú zaneprázdnenosť," naznačil však spojitosť s kauzou okolo uväznenej ukrajinskej expremiérky.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa nezúčastní na rokovaní šéfov diplomacií členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa 5. až 6. decembra uskutoční v ukrajinskom Kyjeve. Kerryho rezort síce ako dôvod zrušenia návštevy Ukrajiny uviedol "pracovnú zaneprázdnenosť", jeho hovorkyňa Jen Psakiová však zároveň "nevylúčila", že za všetkým je kauza okolo uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej. Spojené štáty bude namiesto Kerryho reprezentovať štátna tajomníčka pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová, informuje v sobotu ukrajinský spravodajský portál Kyiv Post.

Ukrajinský parlament v piatok nechválil zákon, ktorý by Tymošenkovej umožnil odchod do zahraničia, kde sa mala liečiť. Túto podmienku dala Kyjevu Európska únia, ktorá chcela s Ukrajinou podpísať asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode. Vláda následne dekrétom zrušila prípravy na podpis dohôd s EÚ, ktorý sa mal uskutočniť na summite vo Vilniuse koncom novembra. Prezident Viktor Janukovyč argumentoval, že zrušenie dohôd je v ekonomickom záujme Ukrajiny, ktorá má úzke obchodné vzťahy s Ruskom. Zdôraznil však, že Kyjev sa svojich integračných ambícií nevzdáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies