Kerry: Zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň je dôležitejšie ako jeho minulé snahy

NETKY.SK • 4 December 2015, 18:30 • 2 min
Kerry: Zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň je dôležitejšie ako jeho minulé snahy

ATÉNY - Predísť tomu, aby bol Irán schopný vyvinúť jadrovú zbraň v budúcnosti, je teraz omnoho dôležitejšie ako "nejasnosti" ohľadne jeho vojenských aktivít z minulosti, uviedol to dnes americký minister zahraničia John Kerry.

slovakia

left justify in out

Podľa Kerryho by bolo predčasné vyjadrovať sa k uniknutej správe Svetovej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), podľa ktorej mal Teherán až do roku 2003 program vývoja jadrových zbraní.

 

"O vojenských aktivitách Iránu v minulosti nikto nepochyboval. Od začiatku sme neustále hovorili, že vieme, že Irán sa usiluje o jadrový projekt," povedal počas návštevy Grécka Kerry, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

 

Na čom teraz záleží je, "aby sa zaistilo, že nič z toho, čo sa dialo v minulosti, nebude pokračovať v budúcnosti", uviedol Kerry. A to je podľa šéfa americkej diplomacie dôvod, prečo je momentálne rozhodujúce, aby sa plne uskutočnila dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú 14. júla uzatvoril Teherán so šiestimi svetovými veľmocami.

 

Dôvernú správu MAAE, ktorá uzatvára takmer desaťročie vyšetrovania podozrení voči Iránu, dostali ešte v stredu do rúk svetové tlačové agentúry. Tie jej obsah zhrnuli do konštatovania, že Irán v minulosti pracoval na vývoji jadrových zbraní, nedostal sa však za fázu plánovania a experimentov so základnými zložkami.

Najnovšia správa má osobitný význam, keďže má byť podkladom pre odvolanie sankcií uvalených na Irán za jeho jadrový program. Očakáva sa, že 35-členná Rada guvernérov MAAE rozhodne v danej záležitosti v polovici decembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies