Kerry: Washington si želá silnú, prosperujúcu a stabilnú Čínu

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 14:47 • 2 min
Kerry: Washington si želá silnú, prosperujúcu a stabilnú Čínu

PEKING - Čína a Spojené štáty sa dnes počas každoročných rokovaní na vysokej úrovni v Pekingu dohodli na posilnení vojenských vzťahov a protiteroristickej spolupráce. Zatiaľ však nie je žiaden náznak pokroku v pálčivých otázkach ako kyberbezpečnosť alebo námorné spory. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové rozhovory viedol minister zahraničných vecí John Kerry a minister financií Jack Lew za USA a za Čínu vicepremiér Wang Jang a najvyššie postavený čínsky diplomat, člen štátnej rady Jang Ťie-čch'. Od týchto rokovaní sa však ani neočakávali veľké, prelomové výsledky.

 

Rozhovory nazývané Strategický a ekonomický dialóg sa konali už piaty rok, ale išlo v nich skôr o zvládnutie čoraz zložitejšieho a niekedy príliš napätého vzťahu.

 

Po diskusiách o širokej škále tém - od hodnoty čínskej meny až po Severnú Kóreu - sa obe strany dohodli na posilnení spolupráce v protiteroristickej oblasti, policajnej a súdnej sfére, ako aj vzťahu medzi oboma armádami, informoval novinárov Jang, podrobnosti však neposkytol.

 

Pri dvoch z najcitlivejších otázok - námorných sporoch a počítačovej špionáži - Jang zväčša zopakoval známe postoje Pekingu. "Čínska strana bude neochvejne pokračovať v ochrane svojich územných a námorných práv" v Juhočínskom a Východočínskom mori, dodal po skončení rozhovorov.

 

"Čína vyzvala americkú stranu na prijatie objektívneho a nestranného postoja a na dodržanie sľubu, že sa nebude stavať na stranu nikoho a že zohrá konštruktívnu úlohu v ochrane regionálneho mieru i stability," dodal Jang.

 

Washington tvrdí, že je nestranný, ale kritizuje konanie Číny v Juhočínskej mori potenciálne bohatom na zdroje energie, pretože podobné územné nároky tam majú tiež Filipíny, Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan. Peking má však názor, že Spojené štáty povzbudzujú Vietnam a Filipíny, aby boli v tomto spore ešte priebojnejšie. Peking takisto vyhlasuje, že USA podporujú svojho bezpečnostného spojenca Japonsko v inom územnom spore okolo neobývaných ostrovov vo Východočínskom mori.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes kritizovalo Filipíny za predĺženie povolenia na vrtné práce o rok pre firmu Forum Energy so sídlom v Londýne, a to práve v spornej oblasti Juhočínskeho mora, ktorá je bohatá na ropu a zemný plyn.

 

Pokiaľ ide o bezpečnosť internetu, Kerry novinárom povedal, že rozhovory s Čínou boli úprimné a obe strany sa zhodli na dôležitosti viesť o tom neustále diskusie. Nie je jasné, či nastal nejaký pokrok v obnove činnosti pracovnej kyberskupiny, ktorú Peking pozastavil v máji po tom, ako Spojené štáty obvinili päť čínskych armádnych dôstojníkov z hackerstva.

 

Kerry tiež zopakoval svoje skoršie posolstvo, že Washington si želá silnú, prosperujúcu a stabilnú Čínu.

 

"A myslíme to tak, ako to hovoríme, keď zdôrazňujeme, že USA nemajú žiadnu stratégiu ísť proti Číne alebo byť s ňou v konflikte," povedal Kerry čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi v pekinskej Veľkej ľudovej sále.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies