Kerry: Vzťahy s Pakistanom nemôžu byť dôležitejšie

NETKY.SK • 21 Október 2013, 07:15 • 2 min
Kerry: Vzťahy s Pakistanom nemôžu byť dôležitejšie

WASHINGTON - Význam vzťahov medzi Spojenými štátmi a Pakistanom vyzdvihol v nedeľu americký minister zahraničných vecí John Kerry. Tieto vzťahy "nemôžu byť dôležitejšie", povedal Kerry vo Washingtone po krátkom stretnutí s pakistanským premiérom Navázom Šarífom, ktorý je na návšteve USA.

slovakia

left justify in out

Pakistan je podľa Kerryho dôležitý pre stabilitu v celom regióne južnej Ázie. Je to demokracia, ktorá sa usilovne snaží rozvíjať svoju ekonomiku a bojovať proti povstalcom. K obsahu rozhovorov so Šarífom sa Kerry, ktorý tento týždeň absolvuje turné po Európe, nevyjadril. Vyjadrenia neposkytol ani pakistanský premiér, ktorý sa v stredu na záver návštevy USA stretne s prezidentom Barackom Obamom.

Americko-pakistanské vzťahy sú napäté z dôvodu neprestávajúcich útokov amerických bezpilotných lietadiel na teroristické ciele v pohraničnej oblasti s Afganistanom. Pakistanská vláda informovala OSN, že od roku 2004 došlo k najmenej 330 takýmto útokom, ktoré si vyžiadali okolo 2200 mŕtvych a 600 vážne zranených. Najmenej 400 z nich sú civilisti, ďalších 200 by malo byť považovaných "nebojovníkov". Po leteckom útoku, pri ktorom bolo v roku 2011 zabitých 24 pakistanských vojakov, zastavil Pakistan dočasne dodávky pre medzinárodné sily v Afganistane.

Agentúra AP v sobotu oznámila, že Spojené uvoľnili 1,6 miliardy dolárov zmrazenej vojenskej a ekonomickej pomoci Pakistanu. Na fiškálny rok 2014, ktorý sa začal 1. októbra, požiadala Obamova administratíva o sumu 1,162 miliardy dolárov, zahŕňajúcu 857 miliónov dolárov civilnej pomoci a 305 miliónov dolárov pomoci pre bezpečnostné zložky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies