Kerry vyzval Čínu, aby prepustila väznených disidentov

NETKY.SK • 25 December 2014, 10:17 • 2 min
Kerry vyzval Čínu, aby prepustila väznených disidentov

WASHINGTON - Spojené štáty zopakovali svoju výzvu k Pekingu, aby prepustil čínskeho politického väzňa a držiteľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa pri príležitosti piateho výročia jeho odsúdenia.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes spravodajský portál Sputnik s odvolaním sa na šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho.
      

"USA sú naďalej hlboko znepokojené tým, že Čína stále väzní Liou Siao-poa a jeho manželku Liou Sia drží protizákonne v domácom väzení. Opakovane preto vyzývame Čínu, aby prepustila Liou Siao-poa a stiahla všetky opatrenia voči Liou Sia," uviedol Kerry vo svojom vyhlásení. Liou Siao-po získal Nobelovu cenu za mier v roku 2010.
      

Čínsky disident sa dostal za mreže pre obvinenia z "podnecovania rozvratnej činnosti voči štátnej moci". Zatkli ho v roku 2008 za účasť na príprave dokumentu Charta 08 požadujúceho politickú zmenu a demokratizáciu spoločnosti v Číne. Dňa 25. decembra 2009 ho odsúdili na 11 rokov väzenia. Trest si odpykáva v meste Ťin-čou. 
      

"Liou Siao-po je odvážny a výrečný hovorca, ktorého uznávajú po celom svete pre jeho dlhodobú a nenásilnú obhajobu ľudských práv a demokracie v Číne," podčiarkol americký minister zahraničných vecí.
      

Kerry zároveň vyzval pekinských lídrov, aby prepustili na slobodu i ďalších jednotlivcov zadržiavaných pre ich vyjadrenie vlastných názorov, a zaručili im ochranu na základe medzinárodných záväzkov o ľudských právach. Sú medzi nimi aktivisti ako Ilham Tohti, Pchu Č'-čchiang, Kao Č'-šeng, Jang Mao-tung, Kao Jü alebo Sü Č'-jung.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies