Kerry vyjadril znepokojenie nad napätím v Jeruzaleme, vyzval na zdržanlivosť

NETKY.SK • 31 Október 2014, 07:06 • 2 min
Kerry vyjadril znepokojenie nad napätím v Jeruzaleme, vyzval na zdržanlivosť

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vo štvrtok uviedol, že ho znepokojuje nárast napätia v Jeruzaleme, a vyzval na opätovné otvorenie Chrámovej hory pre moslimských veriacich.

slovakia

left justify in out

Kerry súčasne odsúdil útok na amerického občana v Jeruzaleme s tým, že ministerstvo zahraničných vecí USA sa snaží získať viac informácií o prípade od izraelských úradov, informovala agentúra Reuters. V Spojených štátoch narodeného židovského náboženského aktivistu Jehudu Glicka postrelili v stredu večer po vystúpení v jeruzalemskom Centre odkazu Menachema Begina. Glick vedie kampaň za to, aby sa mohli Židia voľne modliť na Chrámovej hore, na ktorej sa nachádza mešita al-Aksá. Posvätné miesto pre obe náboženstvá patrí k stredobodom násilných sporov.

      

"Je absolútne rozhodujúce, aby všetky strany uplatňovali zdržanlivosť, zdržali sa provokatívnych činov a vyjadrení a zachovali historické status quo na Haram aš-Šaríf/Chrámovej hore - slovom i skutkom," uviedol Kerry vo vyhlásení.
      

Izraelské úrady vo štvrtok dočasne uzavreli mešitu al-Aksá na Chrámovej hore, po prvý raz od roku 2000, v dôsledku nepokojov, ktoré vypukli po tom, ako polícia zabila 32-ročného Palestínčana podozrivého z pokusu o atentát na rabína Glicka. Dnes by mešitu mali otvoriť pre piatkové moslimské modlitby, na ktorých sa podľa polície môžu zúčastniť muži starší ako 50 rokov a ženy bez obmedzenia veku. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás označil uzavretie posvätného miesta za "vyhlásenie vojny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona