Kerry verí v skoré obnovenie jadrových rozhovorov s KĽDR

NETKY.SK • 22 Október 2014, 13:38 • 2 min
Kerry verí v skoré obnovenie jadrových rozhovorov s KĽDR

BERLÍN - Šéf americkej diplomacie John Kerry vyjadril dnes nádej na skoré obnovenie medzinárodných rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe, ktoré Pchjongjang prerušil v roku 2009.

slovakia

left justify in out

Súčasne odmietol špekulácie o tom, že Spojené štáty výmenou za prepustenie jedného z troch Američanov zadržiavaných v krajine, 57-ročného Jeffreyho Fowla, poskytli Severnej Kórei ústupky. Kerry podľa vlastných slov dúfa, že KĽDR čoskoro prepustí aj zvyšných dvoch občanov USA a opäť sa zapojí do šesťstranných jadrových rozhovorov.  

 

"Veríme, že táto dynamika sa môže rozvinúť v nasledujúcich týždňoch, možno mesiacoch, čo umožní návrat k rokovaniam a Spojené štáty sú na tento krok absolútne pripravené," povedal Kerry počas návštevy Berlína. 

 

Severokórejské oficiálne médiá dnes oznámili, že o prepustení Jeffreyho Fowla rozhodol osobne vodca KĽDR Kim Čong-un po opakovaných žiadostiach amerického prezidenta Baracka Obamu. 

 

Na tlačovej konferencii v Berlíne sa Kerry vyjadril aj problematike Iránu. Zdôraznil, že prezident Obama bude akúkoľvek dohodu o iránskom jadrovom programe konzultovať s americkým Kongresom. 

 

Ohľadne blízkovýchodného konfliktu poznamenal, že súčasná situácia vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi je "neudržateľná" a "naliehavá", a že je potrebné hľadať cesty pre návrat k mierovým rokovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies