Kerry v rámci cesty po východnej Afrike zavítal do Džibutska

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 12:58 • 2 min
Kerry v rámci cesty po východnej Afrike zavítal do Džibutska

DŽIBUTI - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes pricestoval do afrického štátu Džibutsko, kde rokoval s miestnymi predstaviteľmi a navštívil americkú leteckú základňu, z ktorej sa uskutočňujú misie nad Jemenom a Somálskom.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP pripomenula, že štáty Afrického rohu sa vzhľadom na blízkosť Adenského zálivu stali významným centrom amerických intervencií v tejto časti Afriky a proti baštám teroristickej siete al-Káida v Jemene. USA okrem toho v Džibuti otvorili úrad, aby pomohli jemensko-americkým rodinám pri evakuácii z konfliktom zasiahnutého Jemenu. Od konca apríla úrad poskytol pomoc viac ako 500 americkým občanom, ktorí prišli z Jemenu, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.
     

Nemenovaný zdroj z tohto rezortu uviedol, že Kerry sa počas návštevy v Džibutsku poďakuje prezidentovi Ismáílovi Umarovi Guilláhovi, ktorý je pri moci od roku 1999, za spojenectvo v  boji s terorizmom a za pomoc pri evakuácii Američanov žijúcich v Jemene.
     

Kerry by mal dnes z Džibuti odcestovať do saudskoarabského Rijádu, kde bude rokovať o náletoch, ktoré Saudskou Arábiou vedená koalícia arabských krajín podniká na pozície šiitských húsíov v Jemene. Témou rokovaní bude aj blížiaci sa summit lídrov arabských krajín vo Washingtone.
     

Kerryho návšteva v Rijáde sa uskutoční krátko po tom, ako bojové lietadlá arabskej koalície v noci nadnes na severozápade Jemenu v blízkosti saudskoarabských hraníc podnikli vyše 30 náletov. Išlo o odvetu za utorkový útok, pri ktorom húsíovia ostreľovali mínometnými granátmi a raketami saudskoarabské mesto Nadžrán ležiace len tri kilometre od jemenských hraníc. Zasiahli tam dievčenskú školu a nemocnicu.
     

Zo strany šiitských povstalcov bol útok na saudskoarabské mesto prvým svojho druhu, odkedy spojenci pod vedením Saudskej Arábie začali 26. marca nálety v Jemene. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies