Kerry: V izraelsko-palestínskom vyjednávaní si dáme pauzu, prehodnotíme možnosti

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 17:12 • 2 min
Kerry: V izraelsko-palestínskom vyjednávaní si dáme pauzu, prehodnotíme možnosti

ADDIS ABEBA - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes povedal, že potrebuje porozmýšľať a prehodnotiť možnosti po tom, ako sa nepodarilo dodržať termín 29. apríla, ktorý vytýčil pre dosiahnutie izraelsko-palestínskej mierovej dohody.

slovakia

left justify in out

Kerry počas svojej návštevy Etiópie zdôraznil, že obe strany naďalej považujú za potrebné pokúšať sa o rokovania.
   

"Sme presvedčení, že to najlepšie, čo môžeme urobiť práve teraz, je dať si pauzu, dôkladne sa na veci pozrieť a zistiť, čo je a čo nie je možné v ďalších dňoch," citovala ho agentúra Reuters.
     

Neúspech snáh o dosiahnutie dohody poskytol ďalšie argumenty kritikom zahraničnej politiky prezidenta Baracka Obamu, ktorí ho obviňujú aj z toho, že na ruskú anexiu Krymu nereagoval dostatočne razantne.
     

Avšak Kerry, ktorý investoval množstvo svojho času a úsilia do izraelsko-palestínskych mierových rokovaní, si nemyslí, že sa treba vzdávať. "Osobne zostávam presvedčený, že keď každá zo strán bude posudzovať dôvody, prečo sa veci v posledných hodinách tak skomplikovali, nájdu sa pokojné cesty, v rámci ktorých začneme pracovať na našich ďalších krokoch," dodal.
     

Izrael prerušil rozhovory pred týždňom, ešte pred vypršaním stanovenej lehoty, v reakcii na dohodu o zmierení medzi umierneným palestínskym hnutím Fatah, vládnucim na Západnom brehu, a militantným Hamasom, ktorý je pri moci v pásme Gazy. 
     

Podľa Kerryho slov dosiahli rokovania počas uplynulých ôsmich mesiacov významný pokrok v niektorých oblastiach. "Nemyslím si, že by niekto chcel tento pokrok stratiť... Je čas na pauzu. Ale je to tiež čas na zváženie možností, v ktorých by sme mohli nájsť spoločnú reč dokonca aj za takýchto problémov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies