Kerry v Egypte: USA neurčujú, kto vládne v Iraku

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 09:36 • 2 min
Kerry v Egypte: USA neurčujú, kto vládne v Iraku

KÁHIRA - Spojené štáty chcú, aby mal iracký ľud prístupné vedenie, ktoré by si poradilo s rozmáhajúcim sa islamistickým povstaním v krajine. Washington však neurčí ani nevyberie, kto vládne v Bagdade, povedal dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry po schôdzke s egyptským rezortným partnerom Sámihom Šukhrím v Káhire.

slovakia

left justify in out

Kerryho vyjadrenia prišli na začiatku jeho blízkovýchodného turné, v rámci ktorého sa očakáva, že navštívi aj Irak, kde sunnitskí militanti obsadili rozsiahle časti územia a získali množstvo výzbroje od vojakov premiéra Núrího Málikího, pripomenula agentúra Reuters.

 

"Je na irackom ľude, aby si vybral svoje budúce vedenie," povedal Kerry. Zároveň však dodal, že Spojené štáty napriek tomu zaznamenali nespokojnosť zo strany irackých Kurdov, sunnitov i niektorých šiitov so súčasným vedením v Iraku.  

 

"Spojené štáty by si priali, aby iracký ľud našiel vedenie, ktoré bude pripravené reprezentovať všetkých ľudí v Iraku; ktoré bude pripravené byť prístupným a zdieľať moc," spresnil.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničných vecí Kerry zároveň obhajoval angažovanosť USA na Blízkom východe. Reagoval tak na otázku, či americká politika spôsobila vlnu násilia v Iraku a Líbyi. "Spojené štáty americké nie sú zodpovedné za to, čo sa stalo v Líbyi, ani za to, čo sa dnes deje v Iraku," povedal šéf americkej diplomacie.

 

Kerry podľa agentúry AP zároveň odrádzal arabské krajiny od posielania finančnej podpory aj umierneným opozičným sunnitským skupinám v Sýrii - pre obavy, že by to mohlo podporiť rozmáhajúcu sa vzburu v Iraku.

 

Bezpečnosť v regióne čelí kritickému momentu v čase, keď hnutie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) obsadzuje čoraz viac územia v Iraku, povedal Kerry na stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

 

Kerry dnes následne pricestoval do jordánskeho hlavného mesta Ammán na rokovania s predstaviteľmi Jordánska, ktorých hlavným bodom bude taksito reakcia na krízu v susednom Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies