Kerry upokojoval obavy susedov Afganistanu z odchodu amerických vojakov

NETKY.SK • 3 November 2015, 16:28 • 2 min
Kerry upokojoval obavy susedov Afganistanu z odchodu amerických vojakov

DUŠANBE/AŠCHABAD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes ubezpečoval lídrov Tadžikistanu a Turkménska, že USA budú naďalej bdieť nad bezpečnosťou v strednej Ázii, hoci sťahujú vojakov zo susedného Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny sa obávajú radikálnych islamistov a americkí predstavitelia si robia starosti, že tvrdé postihy stredoázijských vlád môžu mať opačný účinok a vyústia do väčšej nestability regiónu.

 

Kerry sa dnes stretol v Dušanbe s tadžickým prezidentom Emomalim Rachmonom a v Ašchabade s turkménskym prezidentom Gurbangulim Berdymuhamedovom.

 

Obe krajiny navštívil Kerry v posledný deň svojej cesty po strednej Ázii, počas ktorej sa zastavil vo všetkých piatich bývalých sovietskych republikách v regióne. Ubezpečoval ich, že Washington sa bude naďalej angažovať v oblasti v čase, keď Rusko robí ramená, posmelené vývojom na Ukrajine a v Sýrii.

Americkí predstavitelia dúfajú, že stredoázijské krajiny budú považovať októbrové rozhodnutie prezidenta USA Baracka Obamu spomaliť sťahovanie amerických síl z Afganistanu za dôkaz, že ich Washington neopúšťa, napísala agentúra Reuters. Kerryho cesta mala ukázať, že USA majú záujem o prehĺbenie nielen bezpečnostnej, ale aj ekonomickej spolupráce s nimi.

 

Kerry súčasne v pondelok v kazašskej metropole Astana upozornil, že stredoázijské vlády nesmú zneužívať obavy z extrémizmu na ospravedlnenie tvrdých postihov voči opozícii alebo "neobmedzeného použitia násilia". Jedno aj druhé by iba radikalizovali viac ľudí. Zdôraznil, že problémy boja proti terorizmu a násilnému extrémizmu musia byť v rovnováhe s ľudskými právami a náboženskými slobodami.

 

V Tadžikistane sa nachádza ruská vojenská základňa a vysoký ruský predstaviteľ minulý mesiac uviedol, že Moskva by mohla obnoviť svoje bezpečnostné operácie v záujme ochrany tadžicko-afganskej hranice, ktoré chránila do roku 2005, keď vypršala dohoda s tadžickou vládou a ruskí vojaci opustili krajinu.

Kerry je prvým americkým ministrom zahraničných vecí, ktorý navštívil Turkménsko od návštevy Jamesa Bakera v roku 1992. Po rozhovoroch s Berdymuhamedovom povedal, že hovorili o "ľudskom rozmere" aj o bezpečnosti.

 

"Máme obavy (o Afganistan), ktoré musíme riešiť spoločne," povedal reportérom a dodal, že Ašchabad a Washington podpíšu bilaterálnu dohodu o "strategickej bezpečnosti".

 

Kerryho ceste do strednej Ázie predchádzali varovania ruských predstaviteľov, že by do oblasti mohli preniknúť islamskí militanti z Afganistanu. Moskva naznačila, že by reagovala posilnením svojej vojenskej prítomnosti v regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona