Kerry: Spojené štáty sú odhodlané prijať viac sýrskych utečencov

NETKY.SK • 9 September 2015, 19:05 • 2 min
Kerry: Spojené štáty sú odhodlané prijať viac sýrskych utečencov

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes oznámil, že Spojené štáty sú "odhodlané" prijať viac sýrskych utečencov unikajúcich pred vojnou vo svojej vlasti.

slovakia

left justify in out

Kerry sa vyjadril pred novinármi po stretnutiach so zákonodarcami amerického Kongresu vo washingtonskom Kapitole. Jeden z novinárov položil ministrovi otázku aj o migračnej kríze v Európe. Kerry však nespresnil, koľko sýrskych utečencov bude prijatých a kedy, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 prijali Spojené štáty približne 1500 utečencov, pričom 300 ďalších dostane podľa očakávania povolenie na vstup na územie USA do októbra, uviedol americký rezort diplomacie.

 

Európske krajiny zápasia s vlnami migrantov utekajúcich pred násilím, prevažne do Nemecka, ktoré cez víkend umožnilo vstup približne 20.000 ľuďom a pripravuje sa tento rok prijať 800.000 migrantov.

 

"Sme odhodlaní zvýšiť počet utečencov, ktorých prijmeme, a zodpovedne zisťujeme, aký konkrétny počet dokážeme zvládnuť," odpovedal Kerry na novinárovu otázku.

 

Niektorí americkí kongresmani vytvárajú nátlak na vládu, aby urobila viac pre vyriešenie migračnej krízy v Európe.

 

Republikánsky senátor John McCain, predseda výboru pre ozbrojené sily, predniesol v Senáte emotívny prejav. Vyzval v ňom USA, aby urobili v tejto záležitosti viac. "Naša vláda robí to, čo, žiaľ, robila v minulosti až príliš často. Zriekame sa svojho vplyvu a odvraciame oči," povedal McCain.

 

Predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Bon Corker v utorok novinárom povedal, že diskutuje s ďalšími kongresmanmi o legislatíve, ktorá umožní zvýšiť americkú pomoc v migračnej kríze. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies