Kerry: Skôr či neskôr budeme musieť vyjednávať s Asadom

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 16:51 • 2 min
Kerry: Skôr či neskôr budeme musieť vyjednávať s Asadom

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Spojené štáty "budú musieť nakoniec vyjednávať" so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, uviedol dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry v egyptskom meste Šarm aš-Šajch pri príležitosti štvrtého výročia vypuknutia občianskej vojny v Sýrii. Informovala o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa Kerryho je súčasný sýrsky konflikt "jednou z najhorších tragédií, aké sme kedy videli". Zdôraznil, že USA vyvíjajú nátlak na Asada, aby po dvoch predchádzajúcich neúspešných kolách znova začal s vyjednávaním. USA spolupracujú s umiernenou sýrskou opozíciou, snažiac sa o diplomatický prístup, dodal Kerry.
      

USA sa snažia o politické riešenie, ktoré povedie k ukončeniu vojny, doplnil šéf americkej diplomacie. Biely dom v minulosti trval na tom, aby Asad v rámci politického riešenia konfliktu odstúpil z postu hlavy štátu; z Kerryho vyjadrení však nie je jasné, či sa postoj Washingtonu odvtedy zmenil alebo nie.

      

Sýrska občianska vojna si podľa odhadov OSN vyžiadala dosiaľ 215.000 obetí na životoch a zo svojich domovov vyhnala takmer polovicu obyvateľstva krajiny. Damask obviňuje svojich oponentov zo Západu a Perzského zálivu, že sa usilujú zničiť Sýriu poskytovaním pomoci povstalcom, ktorým teraz dominujú džihádisti.
      

Asad očakáva, že spojenecká koalícia pod velením USA, ktorá bojuje proti militantom z teroristickej skupiny Islamský štát (IS), bude nútená vo svojej kampani spolupracovať aj s ním, píše agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies