Kerry sa v Moskve stretol s Lavrovom, bude rokovať aj s Putinom

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 13:48 • 2 min
Kerry sa v Moskve stretol s Lavrovom, bude rokovať aj s Putinom

MOSKVA - Vďaka prímeriu, ktoré v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, klesol počet bojových akcií o 85-90 percent, uviedol dnes v Moskve americký minister zahraničných vecí John Kerry.

slovakia

left justify in out

Počas svojej tretej návštevy Ruska v priebehu roka rokoval Kerry so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom a neskôr sa má stretnúť aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa v ostatných rokoch v dôsledku konfliktov na Ukrajine a v Sýrii zhoršili, avšak podľa Kerryho každá jeho návšteva do určitej miery prispela k ich normalizácii.

 

Podľa ruského ministra zahraničných vecí priniesla americko-ruská spolupráca pozitívne výsledky najmä v Sýrii, kde od 27. februára platí prímerie sprostredkované Spojenými štátmi a Ruskom, a to aj napriek tomu, že obe veľmoci stoja v sýrskom konflikte na opačnej strane. Moskva podporuje režim prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Spojené štáty stoja na strane povstalcov bojujúcich za jeho zvrhnutie.

 

Sýrske prímerie sa nevzťahuje na tie skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) označila za teroristické. Ide najmä o Islamský štát (IS) a Front an-Nusra. V súvislosti s utorňajšími útokmi v Bruseli, ku ktorým sa prihlásil IS, Kerry v dnes zverejnenom rozhovore pre ruské médiá uviedol, že každá krajina musí urobiť, čo je v jej silách, aby prispela k zničeniu tejto extrémistickej organizácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona