Kerry sa v Kyjeve verejne nevyjadril k vojenskej pomoci Ukrajine

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:28 • 2 min
Kerry sa v Kyjeve verejne nevyjadril k vojenskej pomoci Ukrajine

KYJEV - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Kyjeve vyhlásil, že ruská agresia je najväčšou hrozbou pre Ukrajinu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol, že Washington stále hľadá diplomatické riešenie krízy, ale upozornil, že súčasne nemôže zatvárať oči pred ruskými tankami a ozbrojencami prekračujúcimi spoločnú hranicu s Ukrajinou.
     

Kerry po dnešných rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom žiadal Rusko, aby sa okamžite zaviazalo k vyhláseniu prímeria na východe Ukrajiny, ktoré by sprevádzali náležité pozemné operácie. 
     

Zdôraznil, že "našou voľbou je diplomacia", a apeloval na Moskvu, aby preukázala svoju oddanosť mierovému, diplomatickému riešeniu konfliktu na Ukrajine zastavením podpory separatistov a namiesto toho im pomohla vrátiť sa k rokovaciemu stolu. 
     

Rusko od začiatku konfliktu v Donbase popiera obvinenia Západu a kyjevskej vlády, že podporuje separatistických povstalcov dodávkami zbraní, munície a vysiela tam svojich vojakov a vojenských špecialistov.
     

Porošenko dnes po rokovaniach s Kerrym konštatoval, že na východe Ukrajiny došlo k eskalácii násilia a uviedol, že tento proces podporuje Moskva. Vyhlásil tiež, že útoky proruských separatistov na civilistov sú "absolútne neprijateľné".
     

Kerry sa po rokovaniach s Porošenkom nezmienil o zvažovanej možnosti, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine smrtiace zbrane, aj keď ukrajinské vedenie opakovane nalieha, že ich dodávky nutne potrebuje na svoju obranu pred agresorom. 
     

V rozhovore, ktorý dnes zverejnil nemecký denník Die Welt, Porošenko vyzval členské štáty NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane, a vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla. Od začiatku januára, keď po mesiaci relatívneho pokoja došlo k výraznej eskalácii bojov, prišlo v oblasti Donbasu o život vyše 200 civilistov.
     

Viacero európskych krajín je napriek tomu proti dodávkam ťažkých zbraní Ukrajine. Medzi nimi je aj Francúzsko a Nemecko, ktorých lídri dnes pricestujú do Kyjeva, aby rokovali o urovnaní krízy na východe Ukrajiny. 
     

Francúzsky prezident Francois Hollande s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prichádzajú do Kyjeva s novými návrhmi na riešenie konfliktu, ktoré plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny. Cieľom ich iniciatívy je predložiť text dohody prijateľný pre všetky zainteresované strany. V piatok svoje návrhy prerokujú v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies