Kerry sa stretol s al-Málikím, dominovala bezpečnostná situácia

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 17:17 • 2 min
Kerry sa stretol s al-Málikím, dominovala bezpečnostná situácia

BAGDAD - O bezpečnostnej situácii v Iraku rokoval v pondelok v Bagdade americký minister zahraničia John Kerry s irackým premiér Núrím al-Málikím.

slovakia

left justify in out

Podrobnosti zo 40-minútového stretnutia síce nezverejnili, no Kerry ešte v nedeľu povedal, že USA chcú Iraku pomôcť vytvoriť vládu so širším zastúpením jednotlivých náboženských a etnických skupín. Šiitskú al-Málikího vládu totiž mnohí vinia zo súčasného násilia, ku ktorému sa pridali aj mnohí umiernení sunniti sťažujúci sa na diskrimináciu. "Chceli by sme, aby mal Irak vládu, ktorá bude ochotná zdieľať moc," vyhlásil Kerry, no zdôraznil, že rozhodnutie musia prijať sami Iračania a Washington doň nebude zasahovať. Podľa zdrojov z irackej vlády však Spojené štáty už dali najavo, že "nebudú namietať, ak sa al-Málikí rozhodne vzdať moci".

 

Irak ešte po aprílových parlamentných voľbách nemá novú vládu. Blok al-Málikího Právny štát v nich získal najviac kresiel, nezabezpečil si však väčšinu a bude musieť vytvoriť koalíciu. Zatiaľ sa nevie, kedy bude nový kabinet sformovaný. 

 

Podľa nových správ sunnitskí militanti z ozbrojenej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) dobyli už aj hraničný priechod medzi Jordánskom a západným Irakom. Ozbrojenci pritom kontrolujú už tri hraničné prechody v irackej najľudnatejšej provinciii Anbar vrátane sýrskych. Niektoré zdroje hovoria o tom, že separatisti majú pod kontrolou až 90 percent územia Anbaru.

 

Bojovníci z ISIL obsadili aj tri kľúčové mestá na východe Sýrie a spojili tak časť územia zabratého v Sýrii s oblasťou, ktorú obsadili v susednom Iraku. Tam majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít. Ozbrojenci sa usilujú o vytvorenie vlastného islamského štátu v sunnitmi obývaných oblastiach Iraku ako aj v historickom regióne Levanta, teda aj v dnešnej Sýrii. Sunnitskí moslimovia tvoria v Iraku menšinu a sťažujú na utláčanie zo strany väčšinových šiitov. Podobná kritika zaznieva aj z úst miestnych Kurdov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies