Kerry sa ospravedlnil za slová o apartheide v Izraeli

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 15:55 • 2 min
Kerry sa ospravedlnil za slová o apartheide v Izraeli

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí sa v stredu ospravedlnil za svoje komentáre, v ktorých prirovnal súčasný režim v Izraeli k juhoafrickému apartheidu.

slovakia

left justify in out

"Ak by som mohol pretočiť pásku, zvolil by som iné slovo," cituje ho britský denník The Guardian. Šéf americkej diplomacie trvá na tom, že tým chcel len vyjadriť presvedčenie o nutnosti presadenia takzvaného dvojštátneho riešenia medzi Izraelom a Palestínou.

 

Kerry slová o apartheide povedal počas piatkového stretnutia s medzinárodnými predstaviteľmi a jeho výroky v nedeľu zverejnil americký portál The Daily Beast odvolávajúc sa na získaný zvukový záznam súkromnej diskusie. "Dvojštátne riešenie bude jasne zdôraznené ako jediná skutočná alternatíva. Pretože jednoliaty štát sa zvrtne buď na apartheidný štát s druhotriednymi občanmi, alebo skončí ako štát, ktorý ničí schopnosť Izraela byť židovským štátom," povedal podľa portálu Kerry, ktorý minulý rok stanovil koniec apríla ako termín pre uzavretie blízkovýchodnej mierovej dohody. Obama však v piatok vyhlásil, že rokovaniam sprostredkovaných Washingtonom by mohla pomôcť "prestávka", pričom predstaviteľom oboch znepriatelených strán vytkol nedostatok "politickej vôle" pristúpiť k nutným kompromisom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies