Kerry: Rusko sa môže vymaniť z izolácie, ak sa stiahne z Ukrajiny

NETKY.SK • 4 December 2014, 14:42 • 2 min
Kerry: Rusko sa môže vymaniť z izolácie, ak sa stiahne z Ukrajiny

BAZILEJ - Rusko by sa mohlo "vymaniť z izolácie" a prinavrátiť dôveru medzinárodného spoločenstva, ak prestane podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý sa zúčastňuje na rokovaní so svojimi rezortnými partnermi z členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo švajčiarskom Bazileji. Naplánovanú má aj schôdzku so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom.

 

"Spojené štáty ani krajiny podporujúce suverenitu a práva Ukrajiny sa neusilujú o konfrontáciu (s Ruskom)," vyhlásil šéf americkej diplomacie. "V skutočnosti sme presvedčení, že Moskva si môže opäť získať dôveru a vzťahy, ak jednoducho pomôže upokojiť turbulentné vody, ak prijme kroky na implementáciu Minského protokolu," dodal Kerry v narážke na dohodu medzi Kyjevom a Moskvou podpísanú v hlavnom meste Bieloruska. Tá okrem iného hovorí o vyhlásení prímeria na východe Ukrajiny a stiahnutí sa ruských jednotiek z oblasti. 

 

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v prejave k parlamentu uviedol, že udalosti na Ukrajine ukazujú správnosť ruskej politiky a obvinil Západ z cynizmu pri prístupe ku kríze. Zároveň dodal, že každá krajina má suverénne právo na svoju vlastnú cestu vývoja a Rusko to bude vždy plne rešpektovať. "To sa plne týka aj Ukrajiny, bratského ukrajinského národa," zdôraznil. Čo sa týka Krymu, privítal jeho "historické zjednotenie s Ruskom a uviedol, že pre Rusko bude mať Krym vždy veľký "civilizačný a posvätný význam".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona