Kerry: Rozhovory o jadrovom programe Iránu nie sú spojené s inými otázkami

NETKY.SK • 8 November 2014, 12:21 • 2 min
Kerry: Rozhovory o jadrovom programe Iránu nie sú spojené s inými otázkami

PEKING - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes uviedol, že neexistuje žiadne spojenie medzi rozhovormi o iránskom jadrovom programe a ďalšími záležitosťami na Blízkom východe, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

USA už odmietli návrh iránskych predstaviteľov, podľa ktorého by Teherán spolupracoval v boji proti organizácii Islamský štát (IS) výmenou za flexibilitu v otázke jeho nukleárneho programu. "Neexistuje absolútne nijaké spojenie medzi rozhovormi o jadrovom programe a akoukoľvek inou záležitosťou, a to chcem absolútne zdôrazniť. Rokovania o jadrovom programe sú samostatné," povedal Kerry v Pekingu.
      

Kerry sa odmietol vyjadriť k správam, že prezident USA Barack Obama zaslal v októbri najvyššiemu iránskemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu "tajný" list, týkajúci sa spoločných záujmov v súvislosti s bojom proti IS.
      

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa dnes na stretnutí s Kerrym v čínskej metropole vyjadril optimisticky, pokiaľ ide o možnosť vyriešenia sporu okolo iránskeho jadrového programu. Podľa jeho slov je na definitívnu dohodu potrebné doriešiť ešte dve až tri konkrétne otázky, na čom pracujú zástupcovia ministrov zahraničných vecí, uviedla agentúra DPA.
      

V nedeľu sa majú v Ománe zísť diplomati svetových veľmocí a Iránu na dvojdňových rozhovoroch, na ktorých preberú ďalší postup v rokovaniach do termínu, ktorí si stanovili na dosiahnutie dohody - 24. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies