Kerry: Rozhodnutia o prechodnej vláde v Sýrii treba urobiť do 1-2 mesiacov

NETKY.SK • 19 December 2015, 13:57 • 2 min
Kerry: Rozhodnutia o prechodnej vláde v Sýrii treba urobiť do 1-2 mesiacov

NEW YORK - Rozhodnutia o tom, aký typ prechodnej vlády národnej jednoty by Sýria mala mať treba urobiť do jedného či dvoch mesiacov, povedal v piatok americký minister zahraničných vecí John Kerry.

slovakia

left justify in out

Hovoril na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila jednohlasne rezolúciu, ktorou podporila medzinárodný plán sýrskeho mierového procesu, informovala agentúra Reuters.

 

Kerry tiež povedal, že rozhovory medzi sýrskou opozíciou a vládou, ktorých cieľom je dosiahnuť dohodu o vláde národnej jednoty, sa pravdepodobne nezačnú skôr ako v polovici alebo koncom januára.

 

Lavrov dodal, že dohodu o vláde národnej jednoty v Sýrii bude možné dosiahnuť do šiestich mesiacov.

 

"Táto (Bezpečnostná) rada vysiela jasné posolstvo všetkým zúčastneným, že nadišiel čas zastaviť zabíjanie v Sýrii a položiť základ pre vládu, ktorú môže dlho trpiaci ľud dobitej krajiny podporiť," povedal Kerry 15-člennej BR OSN po hlasovaní.

 

Objasnil, že pretrvávajú názorové rozdiely vo veci budúcnosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada, blízkeho spojenca Ruska a Iránu.

 

"Nerobíme si ilúzie o prekážkach, ktoré existujú. Evidentne pretrvávajú významné názorové rozdiely v medzinárodnom spoločenstve, najmä o budúcnosti prezidenta Asada," dodal.

 

Lavrov o rezolúcii povedal, že "je to jasná reakcia na pokusy nanútiť riešenie zvonka Sýrčanom v akýchkoľvek záležitostiach vrátane tých, ktoré sa týkajú ich prezidenta."

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius sa predtým vyjadril, že rokovania medzi sýrskou vládou a opozíciou uspejú iba ak budú existovať dôveryhodné záruky o Asadovom odchode. "Myšlienka, že by znova kandidoval vo voľbách je pre nás neprijateľná."

 

Rezolúcia vyzýva OSN, aby predložila Bezpečnostnej rade do jedného mesiaca možnosti ako monitorovať prímerie. Schvaľuje plán dohodnutý vo Viedni minulý mesiac, ktorý má vyústiť v ustanovenie prechodnej vlády v Sýrii do šiestich mesiacov a nových volieb do 18 mesiacov, informovala tlačová agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies