Kerry prišiel do Bagdadu rokovať o porážke Islamského štátu

NETKY.SK • 10 September 2014, 11:41 • 2 min
Kerry prišiel do Bagdadu rokovať o porážke Islamského štátu

BAGDAD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu pricestoval do Iraku v rámci svojho turné po Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Jeho hlavným cieľom je deklarovanie podpory Spojených štátov v boji proti sunnitskej extrémistickej skupine Islamský štát, ktorá kontroluje rozsiahle časti Iraku a Sýrie. Kerry ešte v pondelok ocenil vytvorenie novej irackej vlády a označil to za "veľký míľnik" aj z hľadiska vyrovnania sa s islamistami. Šéf americkej diplomacie do irackého hlavného mesta Bagdad priletel z Jordánska, ktoré bolo prvou zastávkou jeho blízkovýchodného turné. Okrem Iraku navštívi neskôr aj Saudskú Arábiu. Tá prostredníctvom svojich najvyšších predstaviteľov dlhodobo odmieta obvinenia, že sa podieľa na financovaní islamistov v Iraku a Sýrii.

 

Americký prezident Barack Obama nedávno oznámil plány na vytvorenie "medzinárodnej koalície" vytvorenej s cieľom poraziť Islamský štát. Reagoval tým aj na zabitie dvoch amerických novinárov zo strany tejto extrémistickej skupiny, ktorá videozáznam s ich popravami zverejnila na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies