Kerry prirovnal mesto, ktoré zasiahol tajfún Haiyan, k vojnovej zóne

NETKY.SK • 18 December 2013, 09:25 • 2 min
Kerry prirovnal mesto, ktoré zasiahol tajfún Haiyan, k vojnovej zóne

TACLOBAN - Americký minister zahraničných vecí John Kerry počas svojej návštevy Filipín prirovnal mesto Tacloban, ktoré v novembri zasiahol tajfún Haiyan, k "vojnovej zóne". Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Spúšť, ktorú po sebe zanechal prírodný živel v Taclobane, hlavnom meste provincie Leyta, označil Kerry počas svojej krátkej návštevy za "absolútne ohromujúcu".

"Vyzerá to tu úplne ako vo vojnovej zóne a mnoho ľudí to tak aj vníma," povedal americký minister zahraničných vecí a dodal, že Spojené štáty zvýšili finančnú pomoc obetiam tajfúnu Haiyan o 24,6 milióna dolárov (19 mil. eur), pričom 64 miliónov dolárov (46,5 mil. eur) Washington na obnovu krajiny po tajfúne, pri ktorom na Filipínach zahynulo 6000 ľudí, už poskytol.

Ďalších 20 miliónov eur poskytne tajfúnom zničenej centrálnej oblasti Filipín aj Európska únia (EÚ), čím jej pomoc dosiahne 40 miliónov eur, ktoré filipínska vláda využije na obnovu najviac postihnutých oblastí v centrálnej časti súostrovia.

Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu 8. novembra na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar v strednej časti súostrovia. O strechu nad hlavou prišlo vyše 16 miliónov ľudí. Obnova po tajfúne bude podľa miestnych úradov trvať najmenej tri roky.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies